8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Oekraïne-opvang Nieuwerkerk kan nog zeker één jaar vooruit

Opvanglocatie “de Oase” in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein kan nog zeker één jaar blijven bestaan. Dat blijkt uit een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad van Zuidplas. De provincie heeft aan de gemeente gevraagd om de noodopvang tot minimaal maart 2023 voort te zetten. Daarnaast zal de gemeente naar waarschijnlijkheid nog ongeveer 65 extra vluchtelingen uit Oekraïne moeten opvangen.

In de brief aan de gemeenteraad geeft het college van B&W aan dat er nog geen zicht is op het einde van de oorlog in Oekraïne.  Hierdoor is een mogelijke terugkeer nog niet aan de orde. Het aantal Oekraïense vluchtelingen neemt nog steeds toe in Nederland.

De voortzetting van de opvang in Nieuwerkerk aan den IJssel komt naast de extra taakstelling voor de opvang van 65 vluchtelingen. Volgens de gemeente heerst er op de opvanglocatie een goede sfeer en hebben er zich geen grote problemen voortgedaan. De meeste bewoners van de opvang hebben op dit moment werk en de kinderen gaan naar school.

De afspraken met de eigenaar van het voormalig RABO-gebouw, Stebru, liepen op 8 oktober af. Met Stebru is afgesproken dat de locatie in ieder geval tot oktober 2023 open kan blijven. De huur van het pand, 30.000 euro per maand, wordt vergoed door de landelijke overheid. Volgens de gemeente is dit een marktconforme huurprijs. De gemeente werkt op dit moment aan het winterklaar maken van de opvanglocatie. Zuidplas verwacht ook deze kosten te kunnen betalen vanuit de bijdrage van de landelijke overheid.

Omdat nog niet duidelijk is hoelang de oorlog in Oekraïne gaat duren gaat de gemeente onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ook na oktober 2023 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

 

Advertentie