8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Geslaagd Flying Eagle concert met veel sfeer in de Dorpskerk van Moordrecht

Zaterdag 26 november was het 6e Flying Eagle Concert in de Dorpskerk van Moordrecht. Het concert stond in het teken van de gemeente Zuidplas die dit najaar 12,5 jaar bestaat als fusiegemeente.

Voordat de deuren van de kerk opengingen, stonden er al een rij mensen de kou te trotseren om naar binnen te gaan. Klokslag half acht gingen de deuren open en werden de bezoekers warm onthaald. Na het ontvangen van een fullcolour programmaboekje en een gratis cd van “Flying Eagle Concert” die opgenomen is in 2020 ter gelegenheid van tien jaar Zuidplas, kwamen de bezoekers in een sfeervolle kerk binnen.

Brandende kroonluchters branden, kleine led lampjes als kaarsjes die branden langs het pad en een mooi met sfeervol verlicht podium. Alleen daarvan kregen de bezoekers het ‘warm” van. Om acht uur is de dorpskerk goed gevuld en komen de musici het podium op om met elkaar het intrada “The heaven eclare” van B. Marcello. De toon is gezet.

Organisator van deze avond Eelco Slingerland heet de bezoekers welkom en vertelde kort hoe dit concert tot stand is gekomen ter gelegenheid van 12,5 jaar Zuidplas. Hij vertelde over het muziekstuk “Vier seizoenen in Zuidplas” hoe dit eind 2019 tot stand is gekomen. De Ridderkerkse musicus Jan Peter Teeuw heeft hier een mooi muziekstuk gemaakt waar gemeente Zuidplas op een muzikale wijze wordt uitgebeeld. Vanwege de coronamaatregelen in 2020 kon het muziekstuk niet uitgevoerd worden met publiek en is er daarom een opname van gemaakt en op cd uitgeven.

Na deze opening gingen de lichten weer uit en branden alleen de kaarsen nog in de kerk met een uitverlicht podium. Violiste Chloë Elsenaar liet op inspirerende wijze haar viool horen in samenwerking met pianist André van Vliet. Samen speelden ze een aantal Roemeense dansen van componist B. Bartok. Het einde was zo subtiel en mooi dat publiek verwachte dat er nog meer zou komen en ademloos zat te wachten op meer. Toen Van Vliet de microfoon pakte, kreeg de violiste een daverend applaus.

Fluitiste Marije Weenink speelde het nieuwe werk wat voor dit concert was geschreven “Thema van variaties” van Jan Peter Teeuw. Bij dit mooie werk kreeg zij ondersteuning van de organist Marco den Toom, pianist André van Vliet en Jaap Klootwijk op de percussie.

Marco den Toom speelde de bekende Toccata van L. Boëllmann. Menig orgelliefhebber kent deze muziek. Deze avond bleef het niet alleen bij orgel, maar kreeg een mooie ondersteuning van Jaap Klootwijk op de percussie. Hierdoor kwam de muziek en het orgel op een heel andere en inspirerende wijze aan bod.

Halverwege de avond was er een gezellige pauze waar de mensen gratis iets konden drinken met een verse oliebol erbij van de firma Noorlander uit Moordrecht. Het was zo druk dat de pauze ruim een half uur duurde om het programma te vervolgen.

Bij het nummer Petersburger Schlittenfahrt van R. Eilenberg kwam organist Marco den Toom plaats nemen naast zijn collega pianist André van Vliet in een dikke winterjas. Samen gingen ze op muzikale wijze sleetje rijden en kregen ondersteuning met de percussie. Wat een lol en gezelligheid op het podium. De musici gaven naast muziek ook een stukje humor mee aan publiek. De contrabassist Nils Juijn speelde samen met de pianist het mooie Misere nobis réve van G. Fauré.

In de Vier seizoenen in Zuidplas, kwamen alle musici goed aanbod. Wat een muziek met veel variaties en thema’s. In het programmaboekje konden de bezoekers lezen hoe elk deel was uitgewerkt.

Na een woord van dank aan alle sponsors, medewerkers speelden alle musici het prachtige Kroniningslied uit oratorium Jozef, geschreven door Marco den Toom. Na een daverend applaus verlieten de bezoekers het concert.

Organisator Eelco Slingerland kondigde deze avond al aan dat er voor zaterdag 18 november 2023 de 7e editie van Flying Eagle Concert en zal weer plaats vinden in de Dorpskerk van Moordrecht. De eerste medewerkers zijn al bekend. Pianist/ organist André van Vliet en op de dwarsfluit Marjolein de Wit zullen in ieder geval dit concert gaan verzorgen. Voor de volledige informatie, volgt dan Flying Eagle op facebook of via de website de komende tijd.

Bij de uitgang konden de bezoekers een gift doneren ten bate van twee goede doelen in de gemeente Zuidplas. Deze collecte heeft inmiddels vijfhonderd euro opgebracht en zal verdeeld worden over stichting Hospice Elim in Moerkapelle en voor de Boodschappenkast Zuidplas.

Advertentie