8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Goud voor Italiaanse Olijfolie uit Nieuwerkerk aan den IJssel

De Nederlanders Herwin en Diana Zwijgers ontvingen vandaag een gouden kwaliteitslabel voor hun Italiaanse extra vierge olijfolie Di Lorenzetto. Het gouden label wordt uitgereikt door het Olijfolie Instituut. Het Olijfolie Instituut is aangesloten bij de IOC, de overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor de Europese regelgeving rondom olijfolie. Ook in land van herkomst Italie ontvingen de Zwijgers’ voor Di Lorenzetto een prachtig rapport van één van de strengste keuringspanels in Italie over de bijzondere kwaliteit van hun extra vierge olijfolie.

Vallen en opstaan

Herwin en Diana kochten vier jaar geleden een olijfgaard in Italie en knapten deze de afgelopen jaren op. Met vallen en opstaan leerden ze in de praktijk. Samen met Italiaanse vrienden, dorpsbewoners en professionals leerden ze over snoeien, groeien en bloeien. Daarnaast volgt Diana een drie jarige opleiding waarin ze leert over olijfolie bij de Italiaanse school O.N.A.O.O., L’ Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva.

Kwaliteit gaat over het hele proces

Kwaliteit gaat niet alleen over de olijven zelf. Een olijfolie is pas extra vierge als alles in het proces van groei tot olie klopt. Diana: “bovendien werken we biologisch. Daarin zijn we zeer strikt. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit en reinheid van de perserij. Ook hierop hebben we gelet bij de keuze van de perserij. Als niet schoon wordt gewerkt dan kan je olijfolie een ‘defect’ krijgen en worden afgekeurd als extra vierge olijfolie. Een defect kan bijvoorbeeld zijn dat de olijven in vies water worden gewassen waardoor de olijfolie vervolgens gaat stinken. Herwin:” In olijvenperserij Brignoni uit ons dorp vonden we onze ideale partner. Ook van hen leerden we veel over het proces.”

Het Olijfolie Instituut internationaal erkend

Het kwaliteitslabel wordt uitgereikt door het Olijfolie Instituut (OOI). Het OOI keurt onder meer met een onafhankelijk panel de olijfolie die de Nederlandse en Belgische markt op komt. Zij doen dit omdat veel olijfolies als extra vierge olijfolie worden verkocht maar smaakafwijkingen bevatten en dus geen extra vierge zijn. Het OOI is op voordracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een officieel panel van het International Olive Council (IOC). Het IOC is verantwoordelijk voor de Europese regelgeving op het gebied van olijfolie.

Herwin en Diana ontvingen het label uit handen van panelleider Wilma van Grinsven. Wilma, internationaal olijfoliesommelier, professional taster én schrijver van drie boeken over olijfolie, noemde Di Lorenzetto “een geweldig mooie olijfolie!”.

Herwin en Diana zijn blij en erg trots. “We hebben zoveel geleerd van onze Italiaanse vrienden en de professionals om ons heen dat we nu een prijswinnende Italiaanse extra vierge olijfolie kunnen maken. Onze droom komt uit!”. Di Lorenzetto is te koop in diverse winkels, delicatessenzaken en koffiebars verspreid over Nederland en via de webshop www.dilorenzetto.com.

Advertentie