8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Raad worstelt met tweede supermarkt in Zevenhuizen

De gemeenteraad van Zuidplas worstelt met het plan voor een tweede supermarkt in het dorp Zevenhuizen. Van de 7 aanwezige fracties (groep Pouwels ontbrak) kwamen er verschillende mening tijdens de behandeling in de raadscommissie Ruimtelijke Plannen. Een ding werd zeker na de behandeling, er zal nog veel water door de Rotte stromen alvorens de supermarkt geopend wordt.

Tijdens de behandeling sprak de heer van Keppel in als eigenaar van de Jumbo en voorzitter van de Middenstandsvereniging Zevenhuizen. Volgens hem blijkt duidelijk uit ervaringen uit het land dat een tweede koopstroom maken (zoals nu in de plannen staat) negatief uitpakt. Hij is fel tegen de bouw van een supermarkt buiten de Dorpsstraat en ziet liever een tijdelijke supermarkt komen op de “Argos locatie” aan de Dorpsstraat ter hoogte van 38. Wel moet deze dan voorlopig 400 m2 zijn want volgens hem is er nu al amper een marge te halen en als er een grote supermarkt bij komt is het de vraag of Jumbo zijn conclusies gaat trekken en of hij doorgaat als franchisenemer.

Als straks de uitbreiding van Zevenhuizen verder is en het vijfde dorp er staat, hoopt hij het plan om de Dorpsstraat een boost te geven een nieuw leven krijgt bij de gemeente. Dit plan behelst een grotere Jumbo op de plaats van Voorbrood, op de plek van Hubo/Novy een discount supermarkt en de plaats van huidige super een mogelijkheid van 800m2 winkeltjes en de weekmarkt.

De leefbaarheid van de Dorpsstraat is voor de raadsleden dan ook een heikel punt tijdens het debat en enerzijds de logistieke beperkingen die er zijn en aan de andere kant het vertrek van 11 winkels in 10 jaar maakt het besluit moeilijk.

De VVD is voorstander van een nieuwe supermarkt en wil daarvoor ook een tweede koopstroom bevorderen zodat er niet een zelfstandige super komt maar een soort winkelstrip. Voor hem zaten er nog wel vraagtekens bij het onderzoek maar dat er een tweede moet komen staat voor hem als een paal boven water.

Damen (PvdA/GroenLinks) valt Karreman hard aan: “ik heb alle ondernemers gesproken, VVD weet u dat u zich keert tegen alle ondernemers van de Dorpsstraat?”. Volgens Damen verliezen de ondernemers bij een tweede koopstroom 10 -20% van hun omzet en dan kan men geen boterham meer verdienen. Karreman deelt dit doemscenario niet van Damen, hij ziet vooral dat een tweede supermarkt voor de 40% van de inwoners die nu naar Waddinxveen, Nesselande of Nieuwerkerk gaan juist terugkeren naar Zevenhuizen.

Van Drenth (NEZ) benadrukt dat vooral gekeken moet worden naar de Dorpsstraat en minder naar een koopstroom naar buiten. In de discussie zijn meerdere raadsleden die een tijdelijke supermarkt opperen onder aanvoering van Damen.

Verdoes (ChristenUnie/SGP) is verbaasd dat de 2e supermarkt in de Dorpsstraat al is afgeschreven. Voor hem is een supermarkt in het Koningskwartier geen optie. Hij vraagt de wethouder of het klopt dat de gronden op de Dorpsstraat 38 al verworven zijn. Die vraag speelde ook bij Belterman (SP) en die vroeg zich af of er dan ook een: schoongrondverklaring bijzit. Daarnaast was de provincie altijd tegen, hoe kansrijk is dat nu met dit voorstel? Clavaux (D66) ziet de Argos locatie met een brug naar het parkeerterrein van La Baraque niet zitten Die twijfels heeft ook raadslid Meppelink (CDA). Net als andere raadsleden vraagt ze zich af hoe het nu zit met de voorstellen, dit is slechts een studie maar de raad kan nog geen besluit nemen.

Wethouder Schuurman noemt deze studie naar locaties een volgende stap in een taai dossier; alles wat je doet, doe je in de achtergrond van alle detailhandel en zijn schrikbeeld is het Oude Dorp van Nieuwerkerk waar de levendigheid verdween toen de supermarkt daar vertrok. Hij ziet echter ook dat een supermarkt buiten het centrum niet gaat leiden tot combinatie aankopen zoals een bloemetje bij de bloemist ernaast en de zogenaamde afdrijving hiervan is hoog. Voor hem is het onderzoeken naar parkeren en de logistiek in de Dorpsstraat een van de reden waarom het niet kansrijk is dat daar een tweede supermarkt.

Maar hij noemde het ook nog niet uitgesloten, niks is nog besloten. Dit onderzoek wordt als onderdeel van het gebiedspaspoort vastgesteld en dan is een haalbaarheidsstudie een vervolgstap. Daarbij kan het zijn dat de gemeenteraad eerst het bestemmingsplan moet vaststellen of dat er op enkele plekken een vergunning kan worden afgegeven door het college van B&W. Hij stelt dat geen van de locaties perfect is en dat er bij alle locaties voor- als nadelen zijn. Voor hem is een tijdelijke supermarkt zeker nog niet uitgesloten. Wel denkt de wethouder dan aan een termijn van 10 jaar en minder dan aan een termijn van 5 jaar.

De locatie Dorpsstraat 38- Argos, is voor verschillende plannen van de gemeente Zuidplas aantrekkelijk en daarom, op het passeren via de Notaris na, aangekocht. Dit is volgens Schuurman met een schoongrondverklaring aangekocht. Ondanks dat er nog geen concrete partij zich heeft gemeld verwacht de wethouder wel dat marktpartijen zich gaan aanmelden in een later stadium. De 6% van de aankopen die digitaal met bezorging gaat is realistisch en gecheckt met de branchevereniging.

Het afvalbrengstation als nieuwe locatie vraagt volgens Schuurman meer tijd. Er loopt nog een onderzoek naar het nieuwe afvalbrengstation in combinatie met het vijfde dorp en van de provincie verwacht hij enige weerstand tegen deze locatie en niet tegen het Koningskwartier of de Argoslocatie. Volgens de wethouder ligt dit buiten de bebouwde kom. Dit leverde een discussie met de raad op, want de borden staat bij het Leontienhuis verderop maar volgens de wethouder heeft de provincie hier een andere voorstelling van een bebouwde kom dan in de wegenverkeerswet. De locatie van de nieuwe supermarkt in het Koningskwartier komt weer niet voor in het gebiedspaspoort.

Na de beantwoording door de wethouder bleef de discussie vooral gaan tussen de VVD met het uitgesproken standpunt en de andere partijen. Maar er volgt dus geen besluit nog voorlopig en moet er een haalbaarheidsstudie worden gedaan naar de locaties. Het is zeker nog geen gelopen race al lijkt de eerste horde nu wel genomen, de discussie over de locatie.

Advertentie