8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Onrust in buurt over minderjarige statushouders aan het Lelieveld in Nieuwerkerk

Vanaf eind februari worden ongeveer 15 tot 20 minderjarige statushouders (AMV’ers) gehuisvest aan het Lelieveld in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat blijkt uit een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas.

De huisvesting van de minderjarige statushouders wordt verzorgd door Firmitas in opdracht van Nidos. Doordat de statushouders zonder ouders in Nederland zijn aangekomen heeft Nidos de (tijdelijke) voogdij over de jongeren. De komende periode worden de panden aangepast zodat er 15 tot 20 minderjarigen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar gehuisvest kunnen worden. Volgens de brief aan de gemeenteraad gaat het om jongeren met een status waarbij de integratie in de Nederlandse maatschappij kansrijk is. Het is de verwachting dat rond 20 februari de eerste jongeren worden geplaatst.

Op de woonlocatie is volgens de brief altijd begeleiding aanwezig voor jongeren die nog niet voldoende zelfstandig en weerbaar zijn. In de nacht is er één nachtwaker aanwezig. Daarnaast is er ook een groep die begeleid wordt naar zelfstandigheid. Eerder was dit tot 18 jaar. Deze maand is er de mogelijkheid gekomen om jongeren die 18 jaar worden, en dat willen, te blijven opvangen tot zij 21 jaar worden. In de praktijk ligt daarmee de maximale leeftijd van de woonvorm op 21 jaar.

Het is volgens de informatienota de bedoeling dat de jongeren naar school gaan en een programma krijgen gericht op integratie en participatie. Hierbij moet gedacht worden aan huiswerkbegeleiding, taallessen en activiteiten zoals zwemmen en sporten.

Alleen bewoners voorzijde geïnformeerd

Burgemeester en Wethouders laten in de informatienota weten dat Firmitas op andere opvanglocaties goede contacten heeft met de wijkagenten en de buurt. De afgelopen periode zijn er meerdere gesprekken geweest tussen de gemeente en Firmitas hoe zij de omgeving zo goed mogelijk kunnen meenemen in de communicatie. Volgens de informatienota worden omwonenden actief geïnformeerd en benaderd over de ontwikkeling. In de praktijk blijken alleen de bewoners van hetzelfde huizenblok per brief geïnformeerd te zijn over de woonvorm.

Opvallend is dat er behalve in de brief aan direct omwonenden er niet actief gecommuniceerd wordt over de woonvorm door de gemeente of Firmitas. De brief aan direct omwonenden is pas verstuurd nadat meerdere omwonenden zelf aan de bel trokken bij de gemeente en Firmitas. De bewoners aan de achterzijde en naastliggende staat zijn helemaal niet geïnformeerd door Firmitas. Een groep omwonenden heeft deze week op eigen initiatief een gesprek met Firmitas en Nidos. Opvallend is dat de gemeente Zuidplas de grote afwezige lijkt bij dit gesprek met de bewoners.

De 3 woonhuizen aan het Lelieveld worden al jaren gebruikt voor verschillende opvang- en woonvormen. Tot nu toe werden in de 3 woonhuizen altijd kleine groepen bewoners gehuisvest. In het verleden zijn er diverse incidenten geweest bij de opvang van groepen in de 3 woonhuizen. Hierdoor werd de buurt regelmatig ‘s nachts wakkergemaakt door hulpdiensten die met spoed ter plaatse moesten komen. Ook was er geregeld sprake van geluidsoverlast, vernieling en agressie. De laatste jaren waren er mensen met een verstandelijke beperking gehuisvest in de drie panden waardoor het aanzienlijk rustiger werd in de buurt.

Met 15 tot 20 minderjarige jongeren wordt het aantal bewoners aanzienlijk hoger in vergelijking tot waar de buurt aan gewend was. Omwonenden die met Gouwe IJssel Nieuws gesproken hebben, maken zich grote zorgen en hekelen het gebrek aan actieve communicatie vanuit de gemeente Zuidplas en Firmitas. De omwonenden vinden een groep van 20 minderjarigen verspreid over 3 woningen een te grote groep. Zij zijn bang dat de incidenten, die jaren geleden plaatsvonden, hierdoor weer terugkeren aan het Lelieveld. Verschillende omwonenden verklaren niet fundamenteel tegen de komst van de woongroep te zijn maar hekelen wel het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente en Firmitas en het grote aantal minderjarige statushouders dat komt verblijven aan het Lelieveld.

Advertentie