8.5 C
New York
dinsdag 28 maart 2023

Misdaadcijfers 2022: Zuidplas stabiel en Waddinxveen iets lager

De politie heeft de misdaadcijfers over 2022 bekend gemaakt op haar dataportaal en hieruit blijkt dat het aantal vastgelegde misdrijven in Zuidplas heel lichtjes is gestegen en stabiel genoemd kan worden. In Waddinxveen is er sprake van een lichte daling. Veruit de meest voorkomende misdrijven zijn horizontale fraude (oplichting met identiteit, betaalproducten of bijvoorbeeld verzekeringen), vermogensdelicten zoals heling, diefstal zijnde niet inbraak en chantage. De aanrijdtijden zijn stabiel ver onder de geldende landelijke norm gebleven.

Over de afgelopen 11 jaar kan wel de conclusie getrokken worden dat het aantal misdrijven op lange termijn is gedaald. Ook is het werkvlak van het boevengilde verplaatst van bijvoorbeeld inbraken naar bijvoorbeeld de bankpasfraude. Afgelopen week werd er door team West weer een oproep gedaan voor een nepbankmedewerker die een man voor ruim 10.000 euro had geplukt. Vooral oudere mensen zijn hier het slachtoffer van.

Van de dorpen in Zuidplas is een daling waarneembaar in Nieuwerkerk aan den IJssel, net als de gemeente Waddinxveen. De andere dorpen blijven stabiel staan. Opvallend in de cijfers is het hoge aantal registraties van Mishandelingen in het dorp Moerkapelle. In Nieuwerkerk springt het aantal vermogensdelicten er uit en ook het aantal winkeldiefstallen. Dat laatste is te wijten aan de zeer goed werkende beveiliging bij de bouwmarkt van Hornbach.

De woninginbraken zijn in alle dorpen de afgelopen 11 jaar drastisch afgenomen. Deze afname is meer dan de helft in Zevenhuizen tot aan 87% in Moordrecht en Waddinxveen. Dit zijn de cijfers van inbraken in woningen, maar ook bij de inbraken uit motorvoertuigen, garages, boxen en schuurtjes is deze afname goed zichtbaar. Het aantal fietsen/brommerdiefstallen is met twee-derde gedaald, mogelijk ook door minder aangiften.

Vooral snelwegen werken mee aan hoge cijfers, ongevallen met letsel en rijden met drank op zijn voor de wet misdrijven. Het aantal verkeersovertredingen zijn hier niet bij opgeteld, deze worden nog later bekend gemaakt door het CJIB.

Reactietijden

De reactietijden blijven voor zowel Waddinxveen als voor Zuidplas nog steeds onder de landelijk gestelde norm. Andere randgemeenten zoals Gouda en Capelle halen deze norm ook niet. Wel is zichtbaar dat Zuidplas aanzienlijk lager scoort dan de andere drie gemeente, als enige gemeente zonder een politiebureau. Maar de vraag blijft of de 90% norm wel uitvoerbaar is voor de politie en of een politiebureau of het landelijke gebied van Zuidplas oorzaken zijn van lagere cijfers. Hierbij moet ook de kanttekening worden gemaakt dat in Nieuwerkerk en rond de Zevenhuizerplas er vaak wordt bijgesprongen vanuit Rotterdam-Rijnmond. Omdat dit een andere politieregio is, worden deze niet bij de cijfers van Zuidplas geteld.

Advertentie