8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Raadsvragen Leefbaar Rotterdam over opvang vluchtelingen Nieuwerkerk

De fractie van Leefbaar Rotterdam heeft in de gemeenteraad van Rotterdam schriftelijke vragen gesteld over de opvang van Oekraïense vluchtelingen op industriegebied De Kleine Vink aan de Steenbakkerij in Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze partij doet dit omdat er volgens hen op een steenworp afstand flexwoningen worden gebouwd in de Rotterdamse wijk Nesselande.

De partij is van mening dat de inwoners van de wijk Nesselande op de hoogte moet worden gebracht van het besluit van de gemeente Zuidplas: “Bent u bekend met het voornemen van het college van de gemeente Zuidplas? Zo niet, wat vindt u daar dan van als goede buur, zo ja, waarom is dit niet terstond gedeeld met de bewoners van Nesselande? Zij hebben dit nu – als donderslag bij heldere hemel – uit de pers moeten vernemen!“.

Overigens moesten de inwoners van Zuidplas de plannen voor flexwoningen in Nesselande ook uit de pers vernemen. In deze woningen komen naast starters en jongeren ook statushouders. Dat laatste houdt de gemoederen in de Rotterdamse wijk al tijden bezig. Veel inwoners vrezen overlast van deze statushouders en daling van de woningprijzen.

Leefbaar vraagt het college van B&W in Rotterdam ook of er overleg is geweest met Zuidplas en als dat niet zo is waarom. “was het een mededeling of was er nog ruimte voor discussie, gezien het Rotterdamse voornemen om daar in de buurt ook tijdelijke woningen te realiseren?” stelt de partij die hierbij dus wil laten beslissen buiten het grondgebied van Rotterdam. Leefbaar diende eerder met de VVD al een motie in om een deel van Zuidplas te annexeren als Nesselande-Oost maar was niet uitvoerbaar volgens het college van B&W

Men vraagt zich ook af of het voornemen van de opvang van de Oekraïeners nog gevolgen heeft voor de flexwoningen aan de Laan van Magisch Realisme en of de gemeente de inwoners nog tegemoet gaat komen. Leefbaar lijkt de opvang van Oekraïeners te verwarren met opvang van statushouders.

In Nieuwerkerk wonen al 120 Oekraïense vluchtelingen in de Oase, een paar honderd meter verderop. Van deze locatie zijn nog geen klachten bekend en velen werken bij Zuidplassser bedrijven. Op 14 februari neemt de gemeenteraad van Zuidplas een besluit over het plan.

Advertentie