8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Nagenoeg geen kandidaten uit Zuidplas en Waddinxveen bij Provinciale Statenverkiezingen

Het aantal kandidaten van de politieke partijen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart die afkomstig zijn uit Zuidplas en Waddinxveen is laag. Uit Zuidplas komen er 8 kandidaten over de 19 partijen, in Waddinxveen zijn dat er maar zelfs 6.

Met de bouw van het vijfde dorp, de provinciale wegen en de Gouwe zijn er genoeg thema’s waarbij het logisch lijkt dat er lokale kennis aanwezig is maar de kandidaten komen vooral uit grote steden. In totaal staan er 663 kandidaten op de lijst in het kiesdistrict Leiden waar Zuidplas en Waddinxveen onder vallen. De lijst Lensink en Jezus Leeft! mogen niet meedoen in dit kiesdistrict door te weinig ondersteuningsverklaringen.

De SP is hofleverancier in Zuidplas met 2 kandidaten maar niet op een verkiesbare plek, raadsleden Baas en Rodenburg staan op de lijst net als raadslid Damen voor de PvdA. Alleen Arjan Witte (ChristenUnie) uit Zevenhuizen en Gezina Atzema (VVD) lijken op een verkiesbare plek te staan. Raadslid Andrea van der Ploeg (VVD) staat net niet verkiesbaar ten opzichte van de vorige uitslag maar kan alsnog wel later oproepen worden. Juliette Brandenburg is een ander raadslid uit Waddinxveen als lijstvulling voor D66. Wethouder Leferink is voor het CDA kandidaat op plek 41. Voormalig raadslid Jannes Borghout staat bij de ChristenUnie in de onderste regionen van de lijst.

Waddinxvener Peter van den Berg is voor de SGP lijstduwer, Arash Mashadi Safar Gorji uit Moordrecht staat op plek 5 voor BVNL en zijn dorpsgenoot Maryam Soltani staat op plek 12 voor JA21. Aad de Man uit Nieuwerkerk staat op een 19e plek voor GOUD op de lijst. Uit Moerkapelle zijn er geen kandidaten op lijsten.

De partijen Forum voor Democratie, GroenLinks, PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren, Denk, AWP, Volt en de BBB hebben geen kandidaten uit Zuidplas of Waddinxveen op de lijst staan. Opvallend is ook dat CDA, SGP en VVD geen kandidaten uit Zuidplas hebben terwijl dit grote partijen zijn in deze gemeente. PvdA, SP, JA21 en BvNL leveren geen kandidaten voor Waddinxveen maar wel voor Zuidplas.

Advertentie