8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Mozaïekroute is speurtocht langs de geschiedenis van Moordrecht

Vanmiddag hebben scholiere Mies en wethouder Frans Klovert de mozaïekroute door de dorpskern van Moordrecht geopend. De route bestaat uit dertig mozaïektegels. De tegels liggen op markante plekken, die een verhaal vertellen over kunst, natuur en historie van het dorp.

Moordrecht op kaart

De initiatiefnemers zijn enthousiaste dorpsgenoten die het leuk vinden dat er in Moordrecht wat te beleven is. Leo Loch vindt het mooi dat de mozaiekroute de inwoners van Moordrecht op meerdere manieren verbindt. Leo is voorzitter van de Milieuvereniging Zuidplas en één van de iniatiefnemers van de route. “De mozaïeken zijn door jongeren gemaakt en gaan langs plekken waar hun grootouders nog gespeeld hebben”. Maar volgens hem is het ook mooi dat vrijwilligers vanuit historie, natuur en kunst dit samen hebben gerealiseerd. “Dan merk je dat het verenigingsleven in Moordrecht sterk is”.

Mozaiekroute Moordrecht
Eef Oosterwijk, Leo Loch, Marijke Edel, Nicole van Zanten, Brian van Aagten en Frans Klovert

Brains

De mozaïeken zijn gemaakt door scholieren. Bij Brains konden zij zich hiervoor opgeven. Karin Molenaar van Kapilotje heeft de kinderen begeleid bij het maken van de tegels. De starttegel is gemaakt door Mies. Zij heeft samen met wethouder Frans Klovert de mozaiekroute geopend. Klovert vindt het mooi dat kinderen zo al vroeg enthousiast gemaakt worden voor kunst en creativiteit. Bij de opening waren ook veel van de andere kinderen aanwezig, die meteen na de opening op zoek gingen naar hun eigen tegel.

Mozaïeken met qr-code

Op de route liggen dertig tegels. Op een deel van de tegels staat een qr-code, waarmee je een uitleg kunt krijgen. De qr-code op de eerste tegel geeft een uitleg over de gehele route. Leo Loch gaf al enkele voorbeelden van onderwerpen op de tegels. “Zelf vind ik die bij de begraafplaats belangrijk. Daar staat een plaquette over de joodse inwoners in de oorlog. En natuurlijk het beeld van meester Lalleman bij de kerk, die zich inzette tegen de kinderarbeid.”

Mozaiekroute

Advertentie