8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Zevenhuizerplas al 10 jaar blauwalgenvrij

De Zevenhuizerplas is al 10 jaar blauwalgenvrij, dat blijkt uit het jaarlijkse Waterkwaliteitsrapportage van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Zowel het strand aan de kant van Oud Verlaat (noordzijde) als de kant van Rotterdam Nesselande hebben in 2013 voor het laatst te maken gehad met blauwalg. In niet gecontroleerde zwemwateren, zoals bijvoorbeeld in de Eendragtspolder komen blauwalgen wel voor.

In het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap was er afgelopen jaar nog meerdere wateren die een negatief advies kregen zoals de Krimpenerhout, de Kralingse plas en het Kralings zwembad. Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.

Bacteriologische kwaliteit

Het Hoogheemraadschap laat de bacteriologische kwaliteit van de officiële zwemwateren controleren door de ODMH. Deze milieudienst rapporteert deze op de website zwemwater.nl tijdens het zwemseizoen. Bijna alle wateren scoren al een paar jaar de hoogste kwaliteitgradatie van uitstekend. Het enige zwemwater die net iets minder hoog scoort is de Kralingse Plas in Rotterdam maar dan nog is het Hoogheemraadschap tevreden over ‘goed’.

Afgelopen jaar kwam er wel klachten binnen over rode bultjes op de huid na het zwemmen in de Zevenhuizerplas bij Oud Verlaat maar daarvan is de oorzaak niet bekend. De ODMH heeft hier wel onderzoek naar gedaan.

Advertentie