8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Wethouder droomt van onderwijsboulevard tijdens druk bezochte raadsvergadering

De raadszaal van de gemeente Zuidplas zat dinsdagavond 14 maart flink voller dan bij een reguliere raadsvergadering. De publieke tribune zat vol met omwonenden van het IJsselpark in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De grote opkomst van inwoners werd veroorzaakt door een brief aan omwonenden waarin gesproken werd over een tijdelijke schoollocatie in het IJsselpark. Uit de bijbehorende informatienota aan de gemeenteraad bleek dat verantwoordelijk wethouder Zijlstra ook voorsorteert op mogelijk permanente huisvesting van  drie schoollocaties en een gymzaal in het Nieuwerkerkse park.

Aan het begin van de vergadering werd er op dit onderwerp door vier omwonenden ingesproken. De omwonenden stonden stil bij de betekenis van het park op het gebied van rust, uitzicht, een honden uitlaatplek en het belang voor dier en natuur. Eén van de insprekers, mevrouw Bouwmeester, was de starter van een petitie die ondertekend werd door omwonenden maar ook door bewoners uit Rotterdam-Oost, Zevenkamp en Zevenhuizen. Bouwmeester bood tijdens de vergadering de petitie aan aan burgemeester Weber.

Verschillende raadsleden waren tijdens de vergadering kritisch op Onderwijs-wethouder Zijlstra. Met name onjuiste communicatie richting omwonenden werd vaak genoemd. Ook de toekomst van de huidige schoollocaties en de voorkeurslocatie van het IJsselpark leverden veel vragen op.

Wethouder Zijlstra droomde hardop van een onderwijsboulevard in het Nieuwerkerkse park. De wethouder was, doelend op de volle tribune, blij met de grote intesse voor het IJsselpark. Volgens de wethouder was het, doelend op de insprekers, gelukt om veel belanghebbenden te bereiken. Volgens de wethouder hadden alle inwoners die vragen gesteld hadden aan de gemeente over de plannen een reactie gehad. Nadat dit werd tegengesproken vanaf de publieke tribune, en burgemeester Weber niet voor de eerste keer vroeg aan de omwonenden om zich niet te mengen in het debat, gaf Zijlstra aan dat alle inwoners een ontvangstbevestiging gehad zouden hebben.

In een poging om de raad en inwoners te laten zien hoeveel park er zou overblijven met 3 scholen en een gymzaal toonde Zijlstra een digitale tekening zonder deze echt toe te lichten. Ook veel vragen van de gemeenteraad werden niet of erg kort beantwoord door de wethouder. Dit zorgde voor felle reacties vanaf de publieke tribune en ongemak bij de gemeenteraad.

De tekening die wethouder Zijlstra toonde aan een raadszaal vol omwonenden en de gemeenteraad

Na een schorsing stelde de gemeenteraad bij monde van raadslid Damen voor om het debat dat dreigde te escaleren tussen de raad en de wethouder niet te vervolgen. Wethouder Zijlstra werd gevraagd om alle openstaande vragen van de gemeenteraad alsnog schriftelijk te beantwoorden. Wethouder Zijlstra zegde dit in een reactie toe en bood excuses aan richting de gemeenteraad:

Laat ik ook direct aangeven dat daarvoor van mij uit excuus op zijn plaats is […] Ik neem uw suggestie om daar zelf ook lering uit te trekken zeker ter harte

“Laat ik ook direct aangeven dat daarvoor van mij uit excuus op zijn plaats is dat ik in mijn enthousiasme over dit plan, en de stappen die gezet worden misschien in de haast u niet altijd de antwoorden heb door laten klinken waar u om heeft verlangt. Dus ik neem uw verzoek graag ter harte om al die antwoorden netjes onder elkaar te zetten. Ik neem uw suggestie om daar zelf ook lering uit te trekken zeker ter harte, want er is mij veel aan gelegen om met u een goed debat te kunnen voeren en daarbij u, maar zeker ook de inwoners recht te doen in het proces wat wij met elkaar nog op dit project gaan doorlopen.”

 

Advertentie