8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Zes jaar cel voor drugslab Albert van ‘t Hartweg Nieuwerkerk

De rechtbank in Den Haag heeft een van de verdachten tot 6 jaar celstraf veroordeeld voor het inrichten van twee laboratoria voor de productie van cocaïne, waaronder eentje in een bedrijfsruimte aan de Albert van ‘t Hartweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het andere laboratorium is opgerold in Rijssenhout maar was veel kleiner dan in Nieuwerkerk.

Op 18 oktober 2022 heeft de politie en de gemeente in Nieuwerkerk een inval gedaan waarbij allerlei goederen in beslag werden genomen die gebruikt werden om cocaïne te maken. Daarnaast was er 154 kilogram cacao aangetroffen waarin de cocaïne was verstopt. Volgens de uitspraak was er in de cacao naar schatting 14 kilo cocaïne was verwerkt. In het drugslab wordt de cocaïne met chemicaliën uit de cacao gewassen.

Tijdens de inval liet team Veiligheid van de gemeente Zuidplas weten dat er chemische dampen hingen die vrijkomen bij het zogeheten extractieproces. Naast de vondst van hoeveelheden harddrugs, werden ook goederen voor heimelijk drugstransport, persen om cocaïneblokken te produceren en zakken met hennep aangetroffen.

Burgemeester Han Weber heeft het pand een jaar gesloten als waarschuwing voor verhuurders om goed te checken aan wie men het pand verhuurd heeft. Voor het bedrijf Greaze Customs was dit zuur, omdat het pand gesloten werd en dit bedrijf, dat niets met het drugslab te maken had, op 1 postadres zat, moest het bedrijf halsoverkop vertrekken.

In Zuidplas zijn de laatste jaren meer delicten die met drugs te maken hebben. In dit pand werd volgens de uitspraak van de rechtbank 3.000 liter chemisch afval gevonden in het pand. In december 2022 werden zogenaamde IBC’s met giftig drugsaval gedumpt op de Parallelweg-Zuid en in 2020 was er een spoor van 15 kilometer aan drugsafval door de gemeente Zuidplas.

Wie iets verdachts ziet, kan dit altijd melden bij de politie of via Misdaad Anoniem

Het drugslab bij de inval – foto’s: team Veiligheid gemeente Zuidplas

Advertentie