8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

In toekomst een Arriva trein bij Nieuwerkerk?

Vervoerder Arriva heeft zich bij het de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld om in de toekomst 24 sprinters en 2 intercity diensten over te nemen van de NS. De sprinter van Tiel naar Gouda en Rotterdam naar Uitgeest (via Nieuwerkerk aan den IJssel) staan op het lijstje van de vervoerder, die op andere plekken in Nederland heeft rijden.

Wij zijn ervan overtuigd daarmee de reiziger een goed en betrouwbaar ov-product te kunnen bieden, zoals we de afgelopen jaren hebben bewezen op het regionale spoor. We doen deze aanvraag nu, voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen door het kabinet om het hoofdrailnet (HRN) tot 2033 onderhands te gunnen aan NS” laat de vervoerder weten.

Arriva wil hiervoor nieuwe, snellere treinen inzetten dan daarom tussen 2026 en 2033 deze lijnen stapsgewijs overnemen. De lijn tussen Gouda en Tiel zou dan in 2031 aan de beurt zijn en de lijn Uitgeest – Rotterdam over 10 jaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het hoofdrailnet onderhands gunnen aan NS die dan op deze lijnen het monopolie heeft.

Arriva heeft al diverse treindiensten in noord-Nederland, in Overijssel en in Limburg en wil, als dochter van het Duitse spoorwegbedrijf DB, meer treinen in Nederland laten rijden. In onze regio heeft Arriva de concessie voor het busvervoer kortgeleden verloren aan Qbuzz.

Advertentie