8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Forse stankoverlast na brand Moerkapelle – NL-Alert opgeheven (video)

In het dorp Moerkapelle hangt nog een flinke stank na de zeer grote brand van afgelopen nacht. De stank is zo groot dat de leerlingen van de Rehobothschool al om 12:00 uur naar huis mochten. De ouders zijn via een app van de schoolleiding gevraagd om elkaar te helpen met opvang als kinderen nog niet door ouders opgehaald kunnen worden.

De veiligheidsregio Hollands Midden laat weten dat de stank mede wordt veroorzaakt door het nablussen van de brand, waar de brandweer nog steeds mee bezig is. De veiligheidsregio Hollands Midden denkt dat het nablussen tot in de middag gaat duren. Wel is het NL-Alert opgeheven om ramen en deuren gesloten te houden om 10:00 uur. Deze werd vannacht verstuurd naar inwoners van Moerkapelle en Boskoop. 

Van het pand is vrijwel niets meer over. De smeulende resten worden met een kraan uit elkaar gehaald voor het nablussen.

Roet en brandresten

Bij deze brand zijn roet en brandresten vrijgekomen. De gemeente Zuidplas heeft inmiddels huis aan huis een brief verspreid over hoe om te gaan met roet en brandresten. De veiligheidsregio geeft het onderstaande advies :
 
Het belangrijk om contact met roet of brandresten te vermijden. Als je toch in aanraking bent gekomen, volg dan deze stappen: Was je handen grondig met water en zeep. Als je zichtbare brandresten ziet, gebruik dan handschoenen om ze op te pakken en gooi ze bij het restafval. Was daarna opnieuw je handen. Houd er rekening mee dat roet ook via vuile handen in je mond en lichaam terrecht kan komen. Het is daarom belangrijk om je handen goed te wassen nadat je met roet of brandresten in aanraking bent gekomen.

De volgende specifieke maatregelen worden geadviseerd om met zichtbare vervuiling door roet of brandresten om te gaan: – Reinig zichtbare roetdeeltjes van auto’s, tuinmeubels en speeltoestellen met warm water en zeep. – Als je honden uitlaat, probeer dan brokstukken en roetdeeltjes te vermijden. – Als je een moestuin hebt, eet dan geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes erop. Voor de zekerheid kun je groenten en fruit schillen, pellen of goed wassen. Gewassen uit kassen met gesloten ramen zijn veilig. – Voor speelzand in de zandbak is het verstandig om de bovenste laag te verwijderen en eventueel te vervangen door schoon zand.

Advertentie