8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Zeer grote brand bij notenopslag in Moerkapelle (video)

5 Minuten na het begin van vrijdag 13 oktober is een zeer grote brand ontstaan in Moerkapelle. Bij een bedrijf aan de Bredeweg, waar o.a. noten zijn opgeslagen, zijn brandweereenheden uit de hele regio ingezet om een zeer grote brand te bedwingen. Er is GRIP-1 afgekondigd, wat betekent dat een zeer grote inzet van hulpdiensten noodzakelijk is. Er was geen melding van slachtoffers in het pand. Een brandweerman raakte gewond en om 05:30 uur lijkt de brand onder controle en is het nablussen gestart.

Bij het prille begin van vrijdag de 13e zijn zeer veel brandweereenheden uit de omliggende regio naar de Bredeweg in Moerkapelle gestuurd. Melder van de brand verliet rond middernacht een pand in de omgeving en merkte op dat er rook uit de loods kwam. Kort daarna kwam er volop witte rook uit het gebouw waarna direct de brandweer werd gebeld. Andere omwonenden vertelden dat ze kort voor het ontdekken van de brand knallen in de loods hadden gehoord.

Inmiddels is de voorzijde van het pand ingestort en wordt aan de achterkant geblust. Woningen naast de loods zijn door de brandweer ontruimd. Vanwege de omvang van de brand is ook de burgemeester gealarmeerd.

Door de kwalificatie GRIP-1 worden uit voorzorg ambulances naar de locatie gestuurd. Omdat de rook over een woonwijk richting Zoetermeer en Boskoop trok is een NL-Alert verstuurd aan omwonenden met het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Diverse woningen zijn ontruimd in de omgeving

De omliggende sloten lijken inmiddels leeggepompt te zijn, wat betekent dat het bluswater van verder gehaald moet worden. Hierom worden gespecialiseerde brandweereenheden uit de omgeving gealarmeerd.

De verwachting is dat het blussen en nablussen nog geruime tijd zal duren.

Update 05:30 uur : Bij de brand is een brandweerman licht gewond geraakt en hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Om vanaf 02:30 uur wordt de brand uit elkaar getrokken om zo beter te kunnen blussen. Om 03:26 uur mochten de bewoners terug naar de huizen.

De hevige brand heeft ervoor gezorgd dat roetdeeltjes in de nabije omgeving zijn neergekomen. Deze deeltjes worden morgen door de gemeente Zuidplas opgeruimd. Bewoners met roetdeeltjes op en om hun huis worden door de gemeente verder geïnformeerd.

De brandweer laat weten dat de brand onder controle is en dat men aan het nablussen is. De hulpverlening wordt langzaam afgeschaald en uit de hele regio is inmiddels aflossing van de nachtploeg onderweg.

 

Advertentie