8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Happende vissen door zuurstoftekort (video)

Er zijn op meerdere plekken in de regio happende vissen naar lucht gesignaleerd. Dit komt door een zuurstoftekort in het water laat het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard weten. De vissen zijn aangetroffen in Gouda, Waddinxveen en Moordrecht.

Vanuit Moordrecht komt een melding dat er honderden vissen worden gezien in de Ringvaart langs de Oost- en Westringdijk. Lydia de Boorder stuurde het onderstaande filmpje toe,waarbij de meeuwen massaal dode vissen uit de Ringvaart pikken.

Het Hoogheemraadschap laat weten dat uit metingen blijkt dat er heel weinig zuurstof in het water zit en zijn hierdoor al dode vissen aangetroffen in het water. Volgens het Hoogheemraadschap is het voor de vissen goed nieuws dat er veel regen valt. Dit verfrist het water en verhoogt het zuurstofgehalte. Wel heeft dit enige tijd nodig.

Volgens het Waterschap hebben de vissen waarschijnlijk last van vuil water afkomstig van de locatie in Moerkapelle waar vrijdag een zeer grote brand woedde. Op dat terrein en omgeving vinden nog opruimwerkzaamheden plaats. Daarbij is water afgevoerd via een put die in verbinding staat met oppervlaktewater. Nu wordt het afvalwater van het terrein en omgeving door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. Het teveel aan water wordt geloosd op het riool, zodat het niet terechtkomt in slootwater.

Bluswater op terrein na grote brand Moerkapelle

Het water met weinig zuurstof pompt het Waterschap weg. Met gemaal Tweede Blok en gemaal Zuidplas pompt men het naar de Ringvaart en met gemaal Abraham Kroes naar de Hollansche IJssel. Ook laat men vanuit de Gouwe extra water in om het zuurstofgehalte omhoog te brengen. In enkele poldersloten probeert het Waterschap het zuurstofgehalte te verhogen met hulp van beluchtingspompen.

Advertentie