8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Weer staat huishoudelijke hulp voor mantelzorgers ter discussie

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 november staat, als onderdeel van de bezuinigingen, wederom de huishoudelijke hulp toelage ter discussie. In 2021 wilde wethouder de Haas (VVD) deze afschaffen maar een motie van de gemeenteraad stak hier een stokje voor. Daarna botste wethouder de Haas nogmaals over de uitvoering van de motie met de oppositie.

Op de persconferentie werd door wethouder Zijlstra de HHT opnieuw genoemd maar door afwezigheid op deze persconferentie van wethouder Haas, kwam vandaag pas de uitleg binnen bij Gouwe IJssel Nieuws. Die had om meer uitleg gevraagd op de persconferentie:

Ondanks dat de compensatie vanuit het Rijk voor de HHT-regeling op 1 januari 2017 is gestopt, heeft het college er sindsdien voor gekozen om de voorziening uit eigen middelen te betalen. Echter is dat financieel niet langer mogelijk. Bij de Zomernota 2023 is duidelijk geworden dat de gemeentefinanciën onder druk staan. Als gevolg van met name een hoge inflatie en onvoldoende compensatie van het Rijk voor onze taken zijn de lasten hoger gestegen dan de inkomsten. Financiële bijsturing is noodzakelijk om tot een sluitende begroting te komen. De keuzes waren pijnlijk, maar helaas onvermijdelijk in het licht van de tekorten. Om deze reden wordt er aan de gemeenteraad voorgesteld om de HHT vanaf 1 januari 2025 te beëindigen.

Maar het besluit van de gemeenteraad is een geheel pakket en zal dus los moeten amenderen om dit te redden. Met HHT kunnen mantelzorgers vouchers krijgen voor huishoudelijke hulp om zo de mantelzorgers te ontlasten. Het College van B&W wil dit via een WMO voorziening regelen waarbij de mantelzorger zelf steun moet aanvragen :Het college blijft haar inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken ondersteunen. Alle individuele hulp- en/of zorgvragen (ook vragen m.b.t. mantelzorg(ondersteuning) kunnen bij Stichting ZO! worden gemeld. Zij onderzoeken de hulpvragen, verlenen ondersteuning, informeren of zetten een maatwerkvoorziening in op grond van de Wmo.

Danny Rombouts van Onbeperkt Zuidplas, een belangenstichting voor inwoners, is niet blij met deze bezuiniging: “Het college stelt voor om de Huishoudelijke Hulp Toelage per 1 januari 2025 af te schaffen. Deze regeling biedt vele mantelzorgers net dat stukje hulp dat ze nodig hebben. Vanavond moet de Gemeenteraad hierover beslissen. Wij roepen hen op dit tegen te houden!!! Bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van kwetsbare inwoners. Dit mag niet gebeuren. Blijf af van onze onmisbare mantelzorgers!

De gemeenteraad zal hierover in een raadsvergadering vandaag een besluit over nemen.

Advertentie