8.5 C
New York
zondag 10 december 2023

Wethouder Zijlstra wil VVD niet pamperen met luiermotie          

Al eerder had VVD raadslid Leendert Karreman het geprobeerd, een aparte inzameling voor luiers maar in 2019 werd het idee niet overgenomen door de gemeenteraad omdat het de afvalscheiding juist duurder zou maken en er geen capaciteit was bij de verwerker.

Bij de behandeling van de najaarsnota in de gemeenteraad deed Karreman een nieuwe poging :  Eind oktober deelde Quadrant kindcentra dat zij een pilot gaan draaien met het apart inzamelen en laten verwerken van luierafval. Het luierafval wordt gerecycled bij afvalverwerker ARN. De inzamelaar heeft productiecapaciteit ingekocht bij ARN. Er is nog ruimte, dusdanig veel dat heel Zuidplas zou kunnen aanhaken. Hiermee kunnen we in één klap onze afvalambitie van max. 100 kg restafval waarmaken, én niet onbelangrijk; dit zou zomaar een klein voordeel kunnen opleveren in de afvalstoffenheffing. Haast is geboden! ARN is het enige bedrijf wat luiers kan recyclen. Het aanbod is beperkt, de vraag is groter”.

Wethouder Zijlstra kreeg een motie aangeboden van de VVD en noemde hem sympathiek. Als raadslid weet je al eigenlijk hoe laat het dan is voor je motie, die kan dan richting de luieremmer. Voor de wethouder was het belangrijker om eerst het op te nemen in een nieuw afvalbeleid en vervolgens pas dan vaststellen en dan pas in acte komen. Hoe Karreman het ook probeerde, wethouder Zijlstra bleef voet bij stuk houden. Zelfs toen het raadslid de wethouder overtrof met de kennis over aantal luiers of breder getrokken, incontinentiemateriaal, bleef het antwoord nee.

Karreman bleef achter zijn standpunt staan en uiteindelijk kreeg zijn motie alleen steun van PvdA/GroenLinks en de SP. Christenunie-SGP, CDA en D66 stemden tegen.

Advertentie