8.5 C
New York
vrijdag 17 mei 2024

Voorstel: Grondbank Zuidplaspolder blijft nog even bestaan

De grondbank van de Zuidplaspolder wil nog even blijven bestaan. Dat laat het bestuur weten in een brief aan de deelnemende gemeenten Rotterdam, Zuidplas, Gouda en Waddinxveen als ook de deelnemer Provincie Zuid-Holland. Volgens het bestuur is dit zowel inhoudelijk als financieel gezien de beste optie nadat bekend werd dat de gemeente Zuidplas niet kon voldoen aan de koopverplichting. Het was voorzien dat de gemeente Zuidplas alle grond eind 2024 zou uitnemen en de grondbank op zou houden met bestaan.

Het algemeen bestuur, waar alle deelnemers in zitten, laat weten het voorstel van de volgende conclusie te steunen ; “De voorlopige conclusie is dat het verlengen van de Grondbank op inhoudelijke gronden het best aansluit bij de ontwikkelingen die momenteel rond het Middengebied spelen. Daarbij leidt het verlengen van de Grondbank tot de minste financiële gevolgen op korte termijn waarbij een budget neutrale oplossing nog tot de mogelijkheden behoort. Het past ook het best binnen het beleid van de deelnemende partijen en beantwoordt aan de doelstelling waarmee de samenwerking oorspronkelijk is gestart“.

Zuidplas neemt vooralsnog 30% uit de grondbank voor de ontwikkeling van fase 1a waarvoor de grondexploitatie al door de gemeenteraad is aangenomen. Hiermee wordt het risico voor de deelnemers kleiner. Op een later moment zal Zuidplas de gronden verder gaan uitnemen.

Besturen van gemeenten kunnen bezwaren via een zienswijze indienen. In Rotterdam, een van de grootste aandeelhouders, wordt de brief in afwachting van reactie van wethouder Zeegers, ter kennisgeving aangenomen. In Rotterdam kwam vorige keer het voorstel om de gronden over te nemen en dan zelf te gaan ontwikkelen. Dit plan van Leefbaar Rotterdam raadslid Vanessa Bruin viel niet goed en NEZ raadslid van Drenth vergeleek haar manier van denken over annexatie op X met Rusland en Putin. Maar de kans is klein dat deze annexatie er daadwerkelijk gaat komen.

De gewenste overdracht van de gronden door een andere partner uit de grondbank dan Zuidplas is onderzocht. Volgens het scenario onderzoek betekent dit scenario dat er naar huidige marktprijzen moet worden afgerekend en dat eventuele verliezen door de deelnemers gedragen dienen te worden, ongeacht welke voorziening intern bij deelnemers hiervoor wordt getroffen en ongeacht enige naheffingsclausule die hiervoor kan worden afgesproken ten aanzien van waarde- ontwikkeling.

Overdracht aan een andere rechtspersoon of aan een marktpartij kent ook veel haken en ogen en daarmee grote financiële gevaren, buiten de contractbreuk die er dan is met de gemeente Zuidplas.

WadXit

Het Huis aan Huisblad Hart van Holland sprak over een plan voor een exit van Waddinxveen uit de Grondbank. In de brief wordt er wel gesproken over uittreden maar gaat het vooral over het proces en daarbij zijn geen gemeenten genoemd: “Omdat verlenging ook een formeel moment is waarbij partijen kunnen uittreden zal ook verder worden uitgewerkt wat de gevolgen van mogelijke uittreding zijn. Gestreefd wordt om begin 2024 in het Algemeen Bestuur de uitwerking te laten vaststellen waarna deze voor een formele zienswijze procedure aan de deelnemers zal worden verzonden“.

Boekwaarde

Volgens het jaarverslag is de waarde van alle gronden in bezit nu ruim 95 miljoen euro. Dit is verdeeld over het aandeel van de overheden in de grondbank.

Voor ontwikkeling van het Vijfde Dorp zijn meer gronden nodig, deze moet Zuidplas ook gaan aankopen van eigenaren en van de commerciele GOM Zuidplaspolder grondbank. Bij uitblijven van bouwactiviteiten moeten de gronden afgewaardeerd worden, de grond is dan maar ongeveer 15 tot 20% nog maar waard.

Advertentie