8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Bouwhoogte ouderenwoningen in Moerkapelle aan banden

 

De gemeenteraad van Zuidplas vindt de bouwhoogten tot 19 meter voor het plan voor 70 ouderenwoningen in Moerkapelle niet passen in de omgeving. Het plan is ingediend door Cedrah, de eigenaar van zorgcentrum Beth San. 

70 appartementen

Cedrah heeft in 2010 op locatie Beth San in Moerkapelle de eerste fase nieuwbouw gerealiseerd. Cedrah wil nu de tweede fase van 70 appartementen aan de Hollevoeterlaan gaan realiseren. Dit bouwplan past niet binnen het huidige bestemmingsplan waardoor er een bestemmingsplanprocedure is doorlopen.

19 meter bouwhoogte 

In het voorgestelde bestemmingsplan stonden bouwhoogten tot 19 meter. Bijna alle partijen vonden dat te hoog voor een locatie in het centrum van Moerkapelle. De ChristenUnie/SGP en D66 hadden daar minder problemen mee en wilden vooral snelheid in het plan houden. Wethouder Schuurman gaf aan dat de tekeningen van het gebouw lager zijn dan 19 meter. Hij stelde voor de hoogte van het gebouw op de tekeningen aan te houden als maximale bouwhoogte. De VVD gaf aan dat met het terugbrengen naar 66 woningen, de vijfde bouwlaag niet meer nodig is. De vraag aan de wethouder was om dat na te gaan. Die informatie komt in een volgende raadsvergadering terug.

Andere bezwaren

Naast de bouwhoogte waren er bij enkele partijen ook aanvullende bezwaren. Het plan bevat geen sociale woningen. Normaal is er dan een plicht tot afdracht aan een fonds sociaal wonen. In dit specifieke geval is dat volgens het beleid niet nodig. Ook de parkeernorm is lager dan normaal. Het is dan ook de vraag of de gemeenteraad in Deen volgende raadsvergadering in zal stemmen.

Verenigde oppositiepartijen

In aanloop naar de raadsvergadering verstuurde PvdA/GroenLinks vooraf de standpunten naar de media uit naam van de ‘Verenigde Oppositie Partijen (VOP)’. Dat zouden PvdA/GroenLinks, SP en NEZ zijn. Bijzonder is dat dezelfde PvdA/GroenLinks eerder al een niet gebruikelijke behoefte had om als oppositiepartij mee te tekenen met het college-akkoord. Nadat die liefde richting de coalitiepartijen was bekoeld, blijkt nu ook het aanzoek aan de oppositiepartijen dood te lopen. Vanuit NEZ werd vandaag namelijk duidelijk afstand genomen van dit initiatief. Het bericht van VOP bleek daarmee de eerste en tevens de laatste.

Advertentie