8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Leefbaar Capelle maakt zich zorgen over verkeersveiligheid Hoofdweg

De fractie van Leefbaar Capelle stelt schriftelijke vragen aan het Capelse college over de verkeesveiligheid op de Hoofdweg. Vorige week berichtte het AD dat meer dan tien procent van alle ongevallen in Capelle plaatsvinden op de Hoofdweg. Leefbaar heeft vooral vragen over de kruisingen met de Capelseweg en de Schollevaartse Dreef.

Het Bestand Geregistreerde Ongevallen Nederland (BRON) laat zien dat er gemiddeld 396 verkeersongevallen per jaar plaatsvinden in Capelle. 41 daarvan vonden plaats op de Hoofdweg. Een oververtegenwoordiging als deze roept bij de fractie de vraag op wat de gemeente hier tegen kan doen. Onder andere het aanleggen van drempels bij de kruispunten wordt genoemd als een van de mogelijke oplossingen om de verkeersveiligheid op de weg te verbeteren.

De weg is vanaf de Rotterdamse Bosdreef tot en met de gemeentegrens met Nieuwerkerk aan den IJssel tweebaans waarna het overgaat in 1 baansweg tot aan de Europalaan in Nieuwerkerk. Dit besluit werd genomen in 2015 onder aanvoering van de NEZ en de SP en daarme werd een eerder besluit uit 2014 tot verdubbeling teruggedraaid. De vragen:

  1. Is het college bekend met de cijfers van het BRON en herkent het college de onveiligheid op de Hoofdweg?
  2. In het artikel wordt aangegeven dat er vaak te hard wordt gereden. Zijn er cijfers bekend over de gemiddeld gereden snelheid op deze weg?
  3. Is het aanvragen van een flitspaal bij het OM een optie voor het college?
  4. Omwonenden geven aan dat er op de Hoofdweg veel door rood wordt gereden. Welke mogelijkheden ziet het college om dit tegen te gaan?
  5. Welke maatregelen worden er momenteel genomen om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren?
  6. Heeft het college andere wegen in beeld die het momenteel als onveilig zou kenmerken?
  7. Op de kruising Hoofdweg-Laan van Avant-Garde in Nieuwerkerk aan den IJssel is een hoge drempel geplaatst, dit haalt de snelheid eruit. Zou een dergelijke oplossing ook kansrijk zijn op de Schollevaartse Dreef waar een soortgelijk hoogteverschil aanwezig is?
Advertentie