8.5 C
New York
woensdag 15 mei 2024

De museua Ons Verleden én Ons Molenverleden heten u welkom op zaterdag 16 december. Dit is de laatste openstelling van 2023. Men is dan geopend tussen 13.30 en 16.00 uur.

Op de begane grond is bij de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle de reguliere collectie en een tentoonstelling over het kerkelijk leven in de dorpen Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen te zien. Op de bovenverdieping, het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden, staat het thema molens in de winter centraal. Adres: Tweemanspolder 15 te Zevenhuizen, de toegang is gratis. Traplift is aanwezig.

Ons Molenverleden (bovenverdieping)

Deze dag staat het molenmuseum in het teken van ‘winter’. Er zijn diverse winterse opnamen met de molens als decor in de collectie aanwezig. Op de foto is de Ondermolen van de Tweemanspolder het middelpunt. Het betreft een opname van rond 1980. De molens hielden in die tijd twee zeilen op de wieken. Op de foto staat de molen in rust. Met ijs werd er niet gemalen om te voorkomen dat het ijs door de waterstroming onbetrouwbaar zou worden en een einde zou maken aan de ijspret. Vanuit het museum bestaat bijzondere belangstelling om kennis te nemen van uw winterse kiekjes van molens en hun omgeving. We ervaren steeds weer hoe snel ‘iets’ verleden tijd kan zijn en verloren kan gaan voor het ‘nageslacht’. Bezoekers kunnen kennis nemen van molendocumentatie. Voor de kleintjes zijn er diverse kleurplaten en voor de -wat- ouderen kan informatie verkregen worden voor werkstuk of klassenuitje.

In de filmzaal wordt een aansprekende film getoond waarin jongeren uitleg geven over de werking van molens en de veelzijdigheid van het molenaar zijn. Op de schermen in de Lunenburgzaal wordt u onthaald op een fotoserie met toelichting van de vele molens in Schieland. Verrassend is de toenemende belangstelling voor de steeds uitgebreidere genealogie van de molenaars en hun directe familieleden. Bezoekers leveren daarbij vaak aanvullende informatie aan. Maar ook opvallend vaak is de verzuchting te horen dat ‘mensen die het nog wisten’ onlangs zijn overleden. Kortom: wacht niet met het vastleggen en delen van dit soort informatie.

Met behulp van computers en twee schermen kunt u teruggaan in de tijd van de molenlocaties welke uw ouders en voorouders nog hebben gezien! Dankzij moderne technieken is het mogelijk de vroegere standplaats op de huidige kaart te laten zien. En dat is veelal verrassend! Naast deze service kunnen bezoekers vragen kwijt die betrekking hebben op molens en molenaars(geslachten).

Oud Zevenhuizen en Moerkapelle (benedenverdieping)

De benedenverdieping van het gebouw is het domein waar het over de geschiedenis van Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen gaat; de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle. Bij het binnenstappen van ons museum kun je de geschiedenis van onze voorouders haast voelen en soms ruiken. Naast de reguliere collectie is er op dit moment een tentoonstelling te zien met daarin een aantal voorwerpen, foto’s en schoolplaten van het kerkelijk leven in onze dorpen. Er zijn o.a. foto’s bij van de diverse kerken die wij hebben, zowel foto’s van de buitenzijde als van het interieur. Qua schoolplaten hebben we diverse schoolplaten met Bijbelse taferelen en bij voorwerpen moet u bijvoorbeeld denken aan Bijbels of een herdenkingsbeker van 100 jaar zondagsschool. U kunt bij ons terecht voor vragen over uw voorouders of over voorouderonderzoek. Ook helpen wij U bij het zoeken naar foto’s en historische krantenartikelen uit ons aandachtsgebied. Aan de balie zijn diverse boeken en tijdschriften over de plaatselijke geschiedenis te koop.

Advertentie