8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Extreem veel neerslag 2023 gemeten in Nieuwerkerk door Leen de Koning

Weerman Leen de Koning heeft extreem veel neerslag gemeten op zijn weerstation in Nieuwerkerk aan den IJssel in het jaar 2023. De afgelopen jaren is er nog nooit zoveel neerslag gevallen. De maanden januari, oktober en november braken bij de bekende weerman de maandrecords.

Dat het erg nat is heeft iedereen inmiddels al ondervonden met hier en daar de nodige schade en lekkage problemen, maar als je de cijfers erbij haalt, is het toch wel even schrikken. Ik heb sinds 1983, dus over 40 jaar officiële neerslagmetingen. Normaal valt er in een jaar in deze 40 jaar bij mij 925 mm neerslag” aldus Leen de Koning. In 2023 viel er 1.303 mm regen op het weerstation in de wijk Zuidplas.

Hij vervolgt : “Vanaf 1 oktober tot vanmiddag 5 januari 14.00 uur heb ik over deze 4 maanden de volgende hoeveelheden afgetapt: Oktober 211, november 200, december 132 en nu over nog geen 5 dagen 78 mm. Totaal 621 mm. We hebben dus wel een zeer uitzonderlijke natte periode achter de rug, met nu deze maand al weer de normale maandhioeveelheid en we krijgen nog 26 dagen. Schrale troost het wordt de komende week een stuk droger…..“. De natste maand die Leen de Koning ooit heeft gemeten was overigens augustus 2006 met 283.8mm regen.

Maatregelen tegen wateroverlast

Ondertussen zijn er allerlei maatregelen genomen om het waterpeil in de polder lager te krijgen. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard moet bijspringen: “De gemalen in ons gebied draaien volop om al deze regen af te voeren. Bij het recreatiegebied Hitland op de grens van Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel hebben we twee extra pompen geplaatst om het water sneller af te voeren“.

Door de aanhoudende regenval is de bodem verzadigd en zijn extra pompen noodzakelijk : “De neerslag voeren we zo snel mogelijk af om wateroverlast te voorkomen. We houden de watersituatie, de peilgebieden, in ons gebied goed in de gaten. Op dit moment is er geen aanleiding tot extra maatregelen” aldus het waterschap.

foto: HHSK
Advertentie