8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Wisseling van twee raadsleden in gemeenteraad Zuidplas

Op dinsdag 23 januari neemt de gemeenteraad afscheid van 2 gemeenteraadsleden en wordt die avond er 2 nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd. Na de installatie bestaat de gemeenteraad uit 9 fracties.

Raadslid Cindy Uit De Bulten neemt afscheid van de gemeenteraad en haar VVD fractie. Door ziekte kon zij al langere tijd niet voor haar partij in actie komen en werd al een paar termijnen vervangen door Loura Boogerman-Jongepier. Na het afscheid wordt Boogerman-Jongepier definitief geïnstalleerd in de gemeenteraad.

Willem de Jong van NEZ moet ook afzwaaien door gezondheidsproblemen. Tijdens zijn zitting moest hij hierdoor ook een aantal perioden tijdelijk vervangen worden in de fractie van Nieuw Elan Zuidplas. De vervanger, Wilko Van, gaat echter niet bij de NEZ fractie maar start een nieuwe partij genaamd Leefbaar Zuidplas. Eerder stopte Van door personelijke omstandigheden en met onmin met de NEZ fractie. Nu hij werd opgeroepen, ging het weer politiek kriebelen en keert hij terug.

Van mag dit doen vanuit de kieswet, een gemeenteraadslid wordt op naam en niet op partij geinstalleerd. Hiermee wordt Leefbaar Zuidplas de negende fractie. Sep Pouwels stapte in 2022 al op bij de PvdA/GroenLinks (na eerder overstap van VVD naar die partij) en vormt een eenvrouwsfractie. Maar omdat Pouwels geen partij is, mag zij geen mensen in commissies aan het woord laten en moet zij dat zelf doen. Van is met Leefbaar Zuidplas wel een nieuwe partij en mag, als er een partijorganisatie is, mensen benoemen in commissies. Meerder fracties zal de spreektijden tijdens vergaderingen nog langer laten duren, iets waar burgemeester Weber nu al de grootste moeite heeft om alle onderwerpen te behandelen.

Diverse wisselingen

De gemeenteraad kent meerdere wisselingen waarbij een aantal voortkomen uit het vertrek uit de raad om wethouder te worden. De wijzingen vanaf maart 2022 ;

Vertrokken
Jan-Willem Schuurman – ChristenUnie/SGP (wethouder Zuidplas),
Daan de Haas – VVD (wethouder Zuidplas)
Frans Klovert – D66 (wethouder Zuidplas)
Rik van Woudenberg – D66 (wethouder Zuidplas)
Wilko Van – NEZ (persoonlijke reden)
Cindy Uit De Bulte – VVD (gezondheid)
Willem de Jong – NEZ (gezondheid)

Toegetreden
Loura Boogerman-Jongepier – VVD (verv. Uit de Bulten, tijdelijk en permanent)
Dyonne Mansveld – VVD (tijdelijk vervanging zwangerschapsverlof Annika van Gerwen)
Ard Bakker – ChristenUnie/SGP (vervanger Jan-Willem Schuurman)
Ryan Adriaanse – D66 (vervanger Frans Klovert)
Melissa Luijt – D66 (vervanger Rik van Woudenberg)
André Laaij – NEZ (vervanger Wilko Van)
Willem van der Ende – NEZ (tijdelijke vervanger Willem de Jong)
Wilko Van – Leefbaar Zuidplas (vervanger Willem de Jong)

Overgestapt
Sep Pouwels van PvdA/GroenLinks naar groep Pouwels
Wilko Van van NEZ naar Leefbaar Zuidplas

Advertentie