8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Milieuvereniging Zuidplas vraagt om resultaten onderzoek naar TGG vervuiling Moordrechtboog

De Milieuvereniging Zuidplas heeft een brief gestuurd aan de Provinciale staten en de verantwoordelijke gedeputeerde van Zuid-Holland over het uitblijven van een onderzoek naar het gebruik en de mate van mogelijke vervuiling van thermisch gereinigde grond (TGG) onder de Moordrechtboog in Zuidplas en Waddinxveen. Het onderzoek is al in 2022 gestart

Eerder beloofde een woordvoerder aan deze nieuwssite uitslag in het tweede kwartaal van 2023 : “Door de omvang van het project en de onzekerheden over de ligging van de TGG (thermisch gereinigde grond) is het project opgesplitst in twee fasen. Er is een opdracht verleend voor een oriënterend onderzoek om vast te stellen waar de TGG is toegepast, afronding eerste kwartaal 2023. In een vervolgfase zal de ligging en kwaliteit van de TGG kan worden vastgesteld en kan worden onderzocht of er onaanvaardbare risico’s als gevolg van de TGG aanwezig zijn, verwachte afronding tweede kwartaal 2023“.

Het onderzoek zou volgens de planning al een half jaar bekend moeten zijn maar de provincie heeft niet meer laten weten. Het onderzoek heeft maar liefst € 400.000,- gekost. In mei 2021 werd uit een onderzoek van EenVandaag en Trouw naar Thermisch Gereinigde Grond van het bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) bekend dat mogelijk vervuilde grond is gebruikt bij de aanleg.

De Milieuvereniging verzoekt opnieuw geïnformeerd te worden over de voortgang en resultaten van alle onderzoeken naar de bij de aanleg van de Moordrechtboog (N457) mogelijk toegepaste vervuilde TGG. Hierover zou dan ook de gemeeenteraden van beide gemeenten moeten worden geïnformeerd. De Moordrechtboog loopt door het geplande middengebied van de Zuidplaspolder.

Advertentie