8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

12 slachtoffers toeslagenaffaire bekend bij gemeente voor ondersteuning

Er zijn 12 slachtoffers van de toeslagenaffaire bekend bij de gemeente Zuidplas die gebruik willen maken van ondersteuning door de gemeente. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. De twaalf gedupeerden hebben zich in 2023 gemeld voor gemeentelijke ondersteuning.

De uitvoering van de gemeentelijke ondersteuning wordt uitgevoerd door Stichting ZO!. Een gedupeerde meldt zich zelf bij Stichting ZO! voor gemeentelijke ondersteuning. Soms zijn gedupeerden doorverwezen naar de gemeente door de Belastingdienst. Soms meldden inwoners zich rechtstreeks, wanneer de gedupeerde al financiële compensatie heeft gehad van de belastingdienst, maar meer ondersteuning nodig heeft.

Inwoners die zich melden krijgen een gesprek met een consulent van Stichting ZO!. Op deze manier wordt bepaald welke ondersteuning er nodig is en dit wordt vastgelegd in een ondersteuningsplan. Na akkoord door de gemeente volgt een besluit en betaling. In de twee jaar daarna wordt gekeken of de doelen uit het ondersteuningsplan gehaald worden of dat er extra inzet nodig is.

Vaak is er sprake van problematische schulden en gezondheidsproblemen. Om een nieuwe start te maken wordt bijvoorbeeld een opleiding vergoed, medische behandelingen en huisraad. Het voeren van gesprekken en het verzorgen van begeleiding is meer werk dan vooraf werd ingeschat.

Daarom is het nodig om tijdelijk extra personeel in te zetten bij Stichting ZO!. De extra personele inzet en de vergoedingen aan de gedupeerden worden volledig vergoed door de rijksoverheid. In 2023 hebben zich 12 gedupeerden gemeld bij Stichting ZO! en zijn er 7 ondersteuningsplannen opgesteld. De overige 5 plannen worden zo snel mogelijk opgesteld. Uit cijfers van de belastingdienst uit 2020 blijkt dat op dat moment 21 gezinnen het slachtoffer waren geworden van de toeslagenaffaire.

In 2024 monitort de gemeente of er zich meer gedupeerden melden. Op de website van de gemeente Zuidplas staat hoe gedupeerden zich kunnen melden.

Advertentie