8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Vandaag verkiezingen voor Europa – Liveblog

Update 21:00uur
De opkomst is in Zuidplas voorlopig en dat is 3% hoger dan in 2019. De stembussen zijn nu gesloten voor kiezers. De bussen worden nu geopend en vanavond wordt er geteld per lijstnummer. Morgen is er een centrale stemmentelling in sporthal Parkzoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze uitslag volgt maandag

Update 14:00uur
De opkomst is laag en het is stil daarom bij de stembureaus, om 13:30 uur had slechts 16% van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht in Zuidplas. In dorpshuis Swanla in Zevenhuizen bracht burgemeester zijn stem uit :

Vanavond is er nog geen uitslag van de verkiezingen, alleen een exit poll. Omdat er in andere Europese landen tot en met zondag gestemd kan worden, maken de gemeenten pas maandag de uitslag bekend.

Update 10:00uur
Om 07.30 uur zijn de stembureaus open voor stemmers in Nederland. Stemlokalen in Zuidplas kunt u hier vinden, in Waddinxveen zijn ze hier te vinden. De opkomst in Zuidplas was om 09:30 uur 4% van de stemmen.

Lokale kandidaten

Wie in Waddinxveen op een dorpsgenoot wil stemmen komt bedrogen uit, er staan op de 20 lijsten voor de Europese Verkiezingen van 9 juni geen kandidaten op de kieslijst. Zuidplas heeft 2 kandidaten op de lijst staan en beiden komen uit Moerkapelle. Uit de andere dorpen komen geen andere kandidaten om bijvoorbeeld als lijstvulling te fungeren.

foto : ChristenUnie

Alette van Kralingen-Paul uit Moerkapelle staat op nummer 3 van de lijst van de ChristenUnie. Ze is Senior beleidsmedewerker afdeling Multilaterale Organisaties en Mensenrechten bij het ministerie en heeft als leus op de website van de ChristenUnie staan: “Ik zet me graag in voor een eerlijke en geloofwaardige Europese Unie. Een EU die er is voor haar burgers, die zich bezighoudt met onderwerpen zoals bijv. klimaat, veiligheid, migratie en mensenrechten. Ook een Europese Unie die zaken op nationaal niveau houdt als dat kan en zich niet overál mee hoeft te bemoeien. Dat realistische geluid laat de ChristenUnie horen “. Op dit moment heeft de ChristenUnie maar 1 zetel in het Europees parlement.

Foto : BBB

Op plek 17 van de lijst van de BBB staat Moerkapellenaar Klaas-Jan de Ruiter. Deze kandidaat komt uit het Groene Hart en is salesmanager bij een bedrijf in het Westland wat actief is in de glastuinbouw. Zijn motivatie is : “Nederland is een mooi land en speelt een belangrijke rol in Europa. Europa is ook belangrijk voor Nederland, wij zijn tenslotte een handelsland. Samenwerking en handel kunnen voeren, is waarom de Europese Unie is opgericht en dat moet ook weer de basis worden. Dus er moeten minder regels vanuit Brussel worden opgelegd en beleidsvorming moet weer zoveel mogelijk vanuit Nederland gaan plaatsvinden. Hier een bijdrage aan kunnen leveren, is voor mij een reden om mij kandidaat te stellen“. De BBB doet voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen.

Advertentie