8.5 C
New York
maandag 9 september 2024

Voormalig wethouder: college had bezwaar HHSK moeten voorkomen

Met het voorgenomen besluit om als waterschap HHSK om in beroep te gaan bij de Raad van State vroegen we reacties aan de politieke partijen. tijdens de behandeling van het bestemmingsplan is er nogal veel te doen geweest over het verschil van inzicht tussen het waterschap en de gemeente Zuidplas.

Opvallend was de reactie van voormalig wethouder Jan Hordijk die kort na publicatie van het artikel al reageerde met “Dit had voorkomen moeten worden”. Eerder al liet hij weten aan Hart van Holland om beschikbaar te zijn als wethouder Vijfde Dorp. In zijn reactie onthield Hordijk zich van de onderbouwing van zijn korte sneer naar het huidge college van B&W.

De woordvoerders mochten aan deze nieuwssite een alinea reactie geven op het voorgenomen besluit. Deze varieren nogal en daarom zijn deze reacties integraal overgenomen zoals ontvangen :

Jan Baas (SP): vertrouwen HHSK in het college toch geschaad?

Tijdens de raadsvergadering, waar dit plan werd vastgesteld, hoorde ik de wethouder zeggen dat de gesprekken met het HHSK goed verliepen. Hier zet ik nu vraagtekens bij. Waarom gaat het HHSK nu toch naar de Raad van State. Is het vertrouwen van het HHSK in het college van Zuidplas dan toch geschaad of wil het college niet bewegen in deze? Wellicht zijn de financiële consequenties dan toch een struikelblok inzake de veiligheid voor onze inwoners, omdat men hoe dan ook wil bouwen. Hierover zal de SP de wethouder volgende werk dinsdag tijdens de commissie B&M aanspreken

Ferry van Wijnen (VVD) : Snel een oplossing!

Deze stap van het HHSK is wel een erg zorgelijke ontwikkeling. De VVD heeft bij de behandeling bij het bestemmingsplan al geduid op het verschil in verwachtingen tussen het HHSK en de gemeente. Goed om het college snel te bevragen over hoe dit op te lossen. Want dat er snel een oplossing moet komen, is wel helder“.

Paul van Drenth (NEZ): Zorgvuldigheid in deze boven alles

NEZ heeft om redenen van druk Wet voorkeursrecht gemeenten en ons inziens onzorgvuldigheden t.o.v. derden tegen BP Middengebied 1 gestemd. Het ontbreken van een waterhuishoudkundig plan, met inzicht op de eventuele financiële impact ( is dit plan kostenverhogend, en zo ja, wie gaat dit betalen ) is voor ons ook een onzorgvuldigheid in de besluitvorming geweest. Het Hoogheemraadschap (“HHSK”) acht, vanuit haar verantwoordelijkheid, dat de met de gemeente gemaakte afspraken en waterstaatkundige voorwaarden voor een duurzaam goede en veilige leefomgeving onvoldoende zijn geborgd in het plan. Het is een stevig middel, een beroep instellen bij de Raad van State, echter het staat ook het HHSK vrij, ook al is het een intentie, om dit te doen. Zorgvuldigheid in deze boven alles”.

Sep Pouwels (groep Pouwels): Dit vergroot het wantrouwen in het politieke landschap

Met enorme verbijstering heb ik naar deze situatie gekeken. Veel vragen kwamen op; Hoe kan het dat de informatie en overtuigingen waarop wij vertrouwden en onze besluit op gebasseerd hebben, zo anders in beleving van HHSK blijken te zijn? Welke verklaring kan hiervoor worden gegeven? Ben erg benieuwd! Het is niet alleen ongebruikelijk, maar ook erg onwenselijk dat overheden de Rechtspraak als middel tegenover elkaar gaan gebruiken ipv een nette communicatielijn. Dit vergroot het wantrouwen in het politieke landschap. Ik hoop op een ordelijke afloop, want helaas betaalt de burger voor deze onnodige kosten en amateuristische maatregelen. Wij zijn volksvertegenwoordigers en geen experts, en we moeten alles ook aan onze kiezers kunnen uitleggen terwijl we dit zelf ook willen begrijpen;”

Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie-SGP) : Betreurt stap van HHSK

CUSGP betreurt de stap van het HHSK om in beroep te gaan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 1. Het is uiteraard het goed recht van HHSK om een oordeel van de hoogste bestuursrechter te vragen. Heel gebruikelijk is het echter niet om als bestuursorganen zo tegenover elkaar te staan. Omdat de kwestie nu onder de rechter is, zijn we ons ervan bewust dat we terughoudend moeten zijn om met onze uitspraken. Het is nu aan de hoogste bestuursrechter om een oordeel te vellen. Die rechtsgang willen wij niet verstoren. Gelet op de aanzienlijke doorlooptijden, ook bij een bestemmingsplan dat nog onder de Crisis- en herstelwet tot stand gekomen is, zal een uitspraak nog wel een aanzienlijke tijd op zich laten wachten. Dit alles laat onverlet dat we als team Zuidplas door moeten met het realiseren van het vijfde dorp en daar de nodige stappen in moeten zetten. Laat onverlet dat we daarnaast heel hard zullen moeten werken aan een goede verstandverhouding met en een stevige relatie tussen Zuidplas en het HHSK”.

Mart Damen(PvdA/GroenLinks) : stap is ongehoord

Dat het bestuur van het Waterschap de stap neemt om in beroep te gaan bij de Raad van State dat vind ik namens mijn fractie ongehoord. De gemeente Zuidplas voldoet aan de eisen zoals die in de regels van het Waterschap zijn vastgelegd voor het verkrijgen van een vergunning Dat het Waterschap en de gemeente Zuidplas hogere ambities hebben om nog hogere veiligheidseisen na te streven en een betere waterkwaliteit is prima maar we weten dat dit ook tot veel hogere kosten gaat leiden. Elkaars inzet is juist nodig om op landelijk niveau hiervoor financiering te verwerven. Naar aanleiding van het bestemmingsplan voor het 5e dorp heeft mijn fractie een motie ingediend en deze is raadsbreed ondersteund en had als doel om te werken aan de relatie tussen Waterschap en Zuidplas. Er zijn meerdere gesprekken geweest onder leiding van onze gedupeerde Anne de Koning. Door het voorgenomen besluit van het bestuur van het Waterschap om naar de Raad van State te gaan zal dit de onderlinge relatie doen bekoelen. In de commissievergadering van volgende week zal ik ook aan geven dat wanneer je op deze manier verschilt van inzichten en elkaar bestrijdt dan is het verstandig om de contacten over en weer te bevriezen en af te wachten wat de uitkomst bij de Raad van State zal zijn. Ik zie die met vertrouwen tegemoet. Doet echter niets aan het feit af dat deze stap er voor zorgt dat er financiële onzekerheid komt, er zal geen onzekerheid komen of het 5e dorp er wel of niet komt. De financiële onzekerheid zal wat mijn fractie betreft effect hebben op de eigen begroting en mogelijkerwijs dat een enkele fractie in de Raad het financiële go-of-no-go een moeilijk besluit zal vinden. Het is belangrijk om met het besluit wat er genomen is om daarop voort te gaan. Zodra de Raad van State duidelijkheid heeft gegeven zal de weg naar herstel van bestuurlijke relaties weer op de voorgrond komen. Zowel het Waterschap als Zuidplas hebben elkaar nodig bij de vele waterhuiskundige uitdagingen die er zijn, ook buiten het 5e dorp. Wat maakt dat beiden elkaar nodig hebben”.

Wilko Van (Groep Van) : het is beter om in gesprek te blijven

Groep Van is van mening dat het voor de inwoners van Zuidplas heel vreemd is als bestuursorganen via de hoogste rechter gaan proberen om het eigen gelijk te krijgen. Voor je het weet ben je tienduizenden euro’s advocatenkosten verder, dat dient de samenleving niet. Zonde van het geld en alle tijd die je hier in stopt. Je kunt beter met elkaar in gesprek blijven in plaats van je eigen advies bij de rechter te willen afdwingen. Ik acht overigens de kans dat HHSK hierin slaagt helemaal niet groot. Er wordt geen wetgeving overtreden maar een advies inzake het bestemmingsplan genegeerd.”

Pien Meppelink (CDA) – Waterhuishoudkundig plan is van groot belang

De CDA fractie betreurt het dat het HHSK zich nu genoodzaakt voelt deze stap te zetten. Het HHSK heeft ons als raad meermaals gewezen op hun standpunten en op het hart gedrukt dat een waterhuishoudkundig plan van groot belang is. Niet voor niets heeft onze fractie tot op het laatste moment nog geprobeerd het waterhuishoudkundig beter te borgen tijdens de behandeling van het bestemmingsplan. Uiteraard hopen wij dat er alsnog een overeenkomst gesloten kan worden waarmee HHSK en de gemeente samen tot een waterhuishoudkundigplan kunnen komen

Ryan Adriaanse (D66) – begrip voor stap HHSK maar kom samen tot plan!

Het Middengebied is complexer dan veel mensen denken; het is geen lege polder, het is vol met mensen, bedrijven, dieren en water. In een systeem als dat willen we mooie en ook betaalbare woningen creëren omdat die in de randstad schaars zijn. Dit is een puzzel en een balanceer act in een. Het HHSK is een belangrijke speler in deze puzzel die wij zelf waarderen en op de voet volgen. Het is ook goed dat het HHSK voor de beste en meest veilige waterbeheersmaatregelen gaat; Wij als lokale d66 verwachten niets anders. Wat ons hier dwars zit is tijd; toen het project middengebied in de 2000 startte was het waterbeheer wat nu in het project zit een grootse overwinning geweest. Nu , in 2024 is het slechts beter dan alle wijken in de regio, maar niet meer fantastisch. We snappen dus dat het HHSK hier harder aan trekt, maar aan de andere kant staan we als lokale partij ook voor betaalbare woningen… Eerlijk is eerlijk; zonder extern geld gaan we nooit helemaal bij elkaar komen, slechts deels. We horen van bronnen dat er echt wel bestuurlijk overlegd wordt maar dat op dit moment de resultaten nog achterblijven.
Wij snappen dus de keuze van het waterschap om nu een gang naar de Raad van State aan te kondigen; de termijn voor bezwaar loopt zeer binnenkort af. In de raad waren wij als D66 nogal fel op het HHSK maar dat was vooral gericht op de communicatie een paar uur voor de raadsvergadering. Deze stap kunnen wij wel begrijpen; vooral ook omdat we daarnaast vanuit het Waterschap horen dat de rechtsgang altijd gestopt kan worden wanneer er een acceptabel Waterbeheersplan ligt. Wij als D66 zullen Zuidplas blijven pushen om tot zo’n plan te komen want het Middengebied verdiend een goede waterbeheersing. Dat is geen eenvoudige opgave want het beste plan kost heel veel geld en dat kan ten koste gaan van betaalbaarheid van de woningen, gaan we dan voor een goed plan of vinden we externe fondsen? Daarnaast zullen we als lokale D66 op onze eigen manier werken aan de verbinding tussen Zuidplas en het HSSK omdat we het uiteindelijk toch samen moeten doen, waarschijnlijk voor de komende honderden jaren”.

Reactie Platform Middengebied

Gouwe IJssel Nieuws vroeg ook aan het platform Middengebied een reactie. Dit platform bood voorafgaand aan het besluit om uitstel van vaststellen om zo het plan beter te maken. De petitie werd aangenomen maar niks mee gedaan. Het platform gaf deze nieuwssite de volgende reactie op het voorgenomen besluit :

Namens het platform hebben we hier meerdere malen op aangedrongen om eerst het waterhuishoudelijk plan op orde te maken voor het Bestemmingsplan goed te keuren. de raad heeft onze oproep en 740 petitiehandtekeningen toen naast zich neer gelegd. Dit schetst wel de manier hoe de koers van Zuidplas is, geen overleg met bewoners of waterschap die al honderden jaren de kennis van de polder in huis hebben. Het platform steunt het beroep van het Hoogheemraadschap.

Reactie College B&W nog niet ontvangen

Gouwe IJssel Nieuws heeft ook aan het college van B&W een reactie gevraagd. Die is nog niet ontvangen en deze zal later worden geplaatst. Mogelijk zal men, door de komende rechtsgang, heel voorzichtig of zelfs niet reageren.

Advertentie