De gemeente Zuidplas gaat de lijst met waardevolle bomen bijwerken. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de VVD fractie. Die vroegen aan het college hoe het nu zit als de boom op private grond op deze lijst staat. De fractie had een inwoner bezocht die bomen heeft staan op particulier eigendom, die op de gemeentelijke lijst van waardevolle bomen blijken te staan. Volgens de VVD fractie wist deze inwoner van niets.
Het College van B&W bestrijdt dit,volgens hen zijn eigenaren van bomen die op de bomenlijst voorkomen geïnformeerd in . Ook is in 2010 de bomenlijst als bijlage bij de APV gepubliceerd. Bij de actualisatie van de lijst in 2013 (vastgesteld in 2014) zijn geen bomen van particuliere eigenaren toegevoegd.
De VVD vroeg of het mogelijk is een waardevolle boom van de lijst af te halen. Hierop laat het college weten dat de bomenlijst periodiek wordt geactualiseerd. De eerstvolgende actualisatie staat gepland voor 2026. Bij de actualisatie kunnen bomen van de lijst worden verwijderd als zij niet meer voldoen aan de criteria of randvoorwaarden die gelden voor de status van waardevolle boom. Tijdens de terinzagelegging van de conceptlijst kan een particuliere eigenaar via een zienswijze verzoeken om verwijdering van hun boom van de lijst waarbij eveneens aan de geldende criteria en randvoorwaarden wordt getoetst.
Alle bomen van deze zogenaamde ‘Monumentale- en waardevolle bomenlijst’ mogen niet zomaar gekapt worden zonder een kapvergunning. Ook zijn eigenaren verplicht om goed voor de boom te zorgen. Dit is opgenomen in de Verordening Fysieke Leefomgeving (Vflo) en die geldt voor publieke eigenaren maar ook gemeenten. De afgelopen jaar kapte de gemeente zonder vergunning een monumentale linde in Zevenhuizen. Wethouder Zijlstra noemde dit toen een leermoment maar eerder werd kap van een beschermde boom in Moordrecht uitgesteld voor een aanvraag van een kapvergunning nadat deze nieuwssite hierover had bericht.
De laatste jaren is het onderwerp bomen vaker langs gekomen in de gemeenteraad zoals bij de voorgenomen kap van de treurwilg in Moordrecht waar bewoners zich tegen hadden verzet. Ook de kap van wilgen op het Kleuterpad in Nieuwerkerk aan den IJssel zorgde voor een storm van protest en behandeling in de gemeenteraad.