8.5 C
New York
dinsdag 30 april 2024

Zuidplassenaar Tamara van Ark wordt staatssecretaris Sociale Zaken

Zuidplassenaar Tamara van Ark wordt vrijwel zeker de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het nieuwe kabinet Rutte III. Van Ark is maandagochtend 23 oktober op gesprek geweest bij formateur Mark Rutte.

In Zuidplas is Van Ark geen onbekende. In Nieuwerkerk was de VVD-er tussen 2004 en 2010 wethouder. Op 1 januari 2010 toen de nieuwe gemeente Zuidplas ontstond werd zij wethouder van de nieuwe fusiegemeente. Van Ark had onder andere Financiën en Sociale Zaken in haar portefeuille. Van Ark woont nog altijd in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Haar wethouderschap in de nieuwe gemeente Zuidplas was van korte duur. Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwam Van Ark in juni 2010 in de Tweede Kamer als volksvertegenwoordiger. Sinds november 2012 was van Ark vice-fractievoorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Als voornaamste reden om actief te zijn in de politiek noemt Van Ark het volgende:

In Nederland hebben we de vrijheid om jezelf te zijn en om het beste uit jezelf te halen. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik het van groot belang vind dat die vrijheid gewaarborgd blijft en doorgegeven kan worden aan de generatie van onze kinderen.

Landelijk wordt de benoeming van Van Ark als staatssecretaris gezien als beloning voor haar rol sinds 2012 binnen de VVD-fractie. Van Ark zou een belangrijke rol gespeeld hebben in het bij elkaar houden van de fractie en het zorgen dat fractieleden zo eensgezind mogelijk optreden volgens de NOS. Over haar eigen rol als volksvertegenwoordiger zei Van Ark eerder het volgende:

Ik vind het belangrijk dat we de zorgen van mensen serieus nemen, naar hen luisteren en proberen met antwoorden en oplossingen te komen. Tegelijkertijd blijf ik mijn eigen idealen uitdragen. Die idealen vertaal ik in praktische stappen. Politiek is namelijk zelden een rechte lijn, meestal gaat het met een omweg. 

De daadwerkelijke benoeming van Van Ark lijkt nog slechts een formaliteit. Op 24 oktober worden de nieuwe bewindspersonen van kabinet Rutte III benoemd door Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Op het Haagse werkpaleis zal ook de traditionele kabinetsfoto genomen worden. In het verleden gebeurde dit op Paleis Huis ten Bosch. Dit paleis staat op dit moment in de steigers voor een renovatie. Daarom wordt er uitgeweken naar het werkpaleis in Den Haag. Het is de eerste keer dat Koning Willem-Alexander kabinetsleden voor een nieuw kabinet benoemd. Eerder benoemde de koning al wel nieuwe bewindspersonen tijdens kabinet Rutte II.

Foto: Tweede Kamer

Advertentie