D66 en CDA hebben bij het Centraal Stembureau van Capelle aan den IJssel aangegeven een algehele hertelling van de 23.119 stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen in te dienen. Voor D66 is het gelijke aantal voorkeurstemmen die twee D66 kandidaten hebben gekregen de aanleiding. Joost Stegeman en Amanda Pennenburg kregen ieder 188 stemmen en dat zou betekenen dat er volgens de regels van de kieswet geloot moet worden wie de vierde zetel van de sociaal democraten in de gemeenteraad inneemt. Het CDA dient een verzoek tot hertelling in omdat ze precies 5 stemmen tekort komen voor het verkrijgen van de laatste restzetel.
Beide politieke partijen hebben inmiddels informeel laten weten dat ze maandag 21 maart officieel een verzoek tot hertelling indienen. Het Centraal Stembureau zal dit verzoek maandagochtend om 10 uur honoreren waarna er direct wordt gestart met de hertelling. Uiterlijk dinsdag 22 maart zal de nieuwe voorlopige uitslag dan bekend zijn.
De mogelijke hertelling leidt tot een gewijzigde planning voor de verplichtingen voorafgaand aan de installatie van de nieuwe raad. De geplande zitting van het Centraal Stembureau wordt geschorst om de hertelling uit te voeren. Na afloop van de hertelling wordt de zitting van het Centraal Stembureau weer voortgezet om de definitieve uitslag van de verkiezingen vast te stellen.
Installatie gemeenteraad
Woensdagavond 30 maart om 19.30 uur worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Op maandag 28 maart om 19.30 wordt afscheid genomen van de vertrekkende leden van de gemeenteraad.
Verkiezingen 2022
Op maandag 14 en dinsdag 15 maart konden Capellenaren hun stem in 8 stembureaus uitbrengen. Op de verkiezingsdag zelf waren alle 34 stembureaus geopend en was er 1 mobiel stembureau. In Capelle aan den IJssel mochten 53.443 inwoners hun stem uitbrengen. In totaal brachten 23.119 van de stemgerechtigde Capellenaren een geldige stem uit en waren 84 stemmen blanco en 65 ongeldig. Het opkomstpercentage was met 43,54 % historisch laag en betekende een flinke daling ten opzichte van 2018: toen was het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen 49,72%.