8.5 C
New York
vrijdag 18 oktober 2024

Nieuwe werkgroep strategie Middengebied Zuidplas achter gesloten deuren

Op 8 oktober staat het oprichten van een nieuwe werkgroep op de agenda van de gemeenteraad. De werkgroep moet zich gaan bezighouden met de ontwikkeling van het Vijfde dorp. Omdat het een hamerstuk is lijken alle partijen al akkoord met het voorstel. In het raadsvoorstel staat de uitleg dat er soms zonder politieke discussie over een onderwerp gesproken moet worden. Daarom komt de werkgroep 2 tot 3 keer per jaar bij elkaar maar, tenzij anders besloten, wel achter gesloten deuren.

Volgens het raadsvoorstel is de aanleiding : “Het doorlopen proces rondom de besluitvorming betreft Chw bestemmingsplan Middengebied Zuidplaspolder 1 is er een evaluatie bijeenkomst geweest met organisatie, college en raad, onder leiding van prof.dr.ing Geert Teisman. Tijdens de evaluatie kwam naar voren dat het gesprek niet of moeizaam op gang komt in de “politieke arena van de Programmacommissie of raadsvergaderingen”. In de vergadersetting van bijvoorbeeld een Programmacommissie Bestuur en Middelen leidt dit vaak gelijk tot politieke stellingname terwijl er bij alle partijen behoefte blijkt te zijn om op sommige, met name complexe onderdelen in het dossier, met elkaar in gesprek te raken op een andere manier. In het evaluatiegesprek is de wens geuit om incidenteel (voorgesteld 2 a 3 keer per jaar) met elkaar als organisatie, college en raad in gesprek te gaan over strategische aspecten rondom de ontwikkeling van het Vijfde Dorp, bijvoorbeeld door middel van een volggroep of werkgroep“.

Er wordt in het stuk wel uitleg gegeven waarom deze gesprekken achter gesloten deuren zouden moeten plaatsvinden: “Tijdens deze werkgroep bijeenkomsten kunnen er strategische aspecten met elkaar gedeeld worden, hiervoor geldt wel dat gezien de informatie die dan gedeeld wordt dit onder geheimhouding dient te gebeuren om de positie van de gemeente niet te schaden. Tijdens de evaluatie wordt de behoefte geuit om met elkaar te kunnen sparren en dat ruimte is voor het onderlinge gesprek, zonder hier gelijk politieke stelling in te nemen, dit laatste dient in de daarvoor bestemde raads- of programmacommissievergaderingen te gebeuren“.

Zo gaat Zuidplas verder met de extreme geheimhouding van besprekingen van de gemeenteraad, terwijl andere gemeenten stukken over de grondbank bijvoorbeeld openbaar publiceerden. Publiek kan hierdoor raadsbesluiten vaak onvoldoende controleren.

De volgende leden nemen volgens het voorstel zitting in de werkgroep :

  • Dhr. J. Baas (SP)
  • Dhr. P. Molenaar (ChristenUnie/SGP)
  • Dhr. F. van Wijnen (VVD)
  • Dhr. M. Damen (Partij van de Arbeid/GroenLinks)
  • Dhr. P. van Drenth (NEZ)
  • Mw. S. Pouwels (Groep Pouwels)
  • Dhr. R. Adriaanse (D66)
  • Dhr. T. Korbee (CDA)
  • Dhr. W. Van (Groep Van)
Advertentie