Het college van B&W heeft besloten geen wijzigingen op het huidige afvalbeleid toe te passen. In een informatienota aan de gemeenteraad is te lezen dat uit analyse blijkt dat het huidige beleid volstaat om de doelen te halen. In plaats van het vernieuwen van het afvalbeleid worden nu projectplannen gemaakt op basis van de prioriteiten die in deze nota staan vermeld.
In de nota staat duidelijk dat Zuidplas blijft vasthouden aan bronscheiding en de prijs per afvalstorting (DifTar). In Zuidplas is het vastrecht lager maar wordt er per storting van een afvalzak in de ondergrondse container een tarief van € 2 in rekening gebracht. In de buitengebieden wordt het restvuil met een zwarte Kliko opgehaald en moeten inwoners in de buitengebieden daarvoor betalen per lediging van de Kliko. De tarieven verschillen per gemeente in de regio zoals in onderstaande tabel.

Om het scheiden te bevorderen wordt om de week het Plastic, Metaal en Drankenkarton (PMD) opgehaald door de zakken die aan de lantaarnpalen hangen. In Waddinxveen wordt PMD via een Kliko ingezameld maar of dat in Zuidplas wordt veranderd staat niet in de informatienota. Papier wordt eens per maand door verenigingen of door de gemeente opgehaald en eens per twee weken wordt de GFT Kliko geleegd.
Met de invoer van DifTar in 2012 is het percentage restafval fors gedaald en is het het laatste jaar redelijk stabiel. Het inzamelen van papier is de afgelopen jaren fors lager geworden. Na de invoering van DifTar werd de hoeveelheid per huishouden voor GFT twee keer zo hoog en PMD steeg verder, zeker toen ook blikjes en drankenkartons er bij mochten. Deze laatste categorie zal wel gaan dalen nu op plastic flesjes en blikjes statiegeld is gekomen.

Kleine aanpassingen
In de informatienota staat de eerste prioriteit is dat afvalscheiding effectiever en eenvoudiger gemaakt moet worden. De gemeente wil hiervoor mensen het inzamelen van incontinentiemateriaal zoals luiers aanbieden. Hierover heeft VVD raadslid Karreman al meerdere keren om gevraagd in de gemeenteraad. Op basis van analyses van Cyclus, behoefte van bewoners en de te behalen (landelijke en plaatselijke) doelen zal een projectplan opgesteld worden met daarin de voorstellen om hier te komen.
Verder wil Zuidplas de papierinzameling organiseren op een effectieve en een arbo-technisch veilige wijze. Wat deze wijziging gaat inhouden voor bijvoorbeeld verenigingen of kerk voor de ophaalrondes in Moerkapelle, Zevenhuizen en Moerkapelle is nog niet duidelijk.
Als laatste prioriteit ziet Zuidplas een verbetering door het grof restafval te verminderen via de ontwikkeling van een demontagebedrijf. Deze proef loopt al via Cyclus waarmee grof afval niet direct naar de verbrandingsoven gaat maar wordt gescheiden per soort.
Interne veranderingen
Naast de prioriteiten wil men intern ook zaken gaan veranderen. Zo wil men het onderhoud en het eigendom van de inzamelmiddelen aan Cyclus overdragen. Ook wordt er een evaluatie gehouden van de taakverdeling van Cyclus en de eigen buitendienst van de gemeente. Zo wordt het papier in Nieuwerkerk en het plastic grotendeels nog door de gemeente opgehaald, net als legen van de glasbakken. Wederom gaat Zuidplas een onderzoek doen naar de uitvoering van de toekomst van de afvalbrengstations.
Cyclus
Cyclus haalt voor Zuidplas al GFT op en leegt de ondergrondse containers. Sinds korte tijd is ook de afrekening, meldingen en onderhoud voor de ondergrondse containers bij Cyclus neergelegd. Dit wordt niet aanbesteed maar inbesteed omdat Zuidplas een van de aandeelhouders van deze overheids NV is. In andere gemeenten doen ze meer taken zoals strooien en beheer van openbare ruimten. De aandeelhoudersvergadering van Cyclus is de baas over het bedrijf. Cyclus zit op het Gouwe Park in Moordrecht en biedt veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan.