Woensdagavond 25 april presenteerden VVD, ChristenUnie-SGP en het CDA het coalitieakkoord. De titel van het akkoord is: Samen verder bouwen aan Zuidplas. Wat betekent het akkoord voor inwoners in Zuidplas? In dit artikel een aantal opvallende punten:
De hondenbelasting wordt in Zuidplas afgeschaft. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gebeuren. Hierdoor krijgt de gemeente Zuidplas per jaar 250.000 euro minder aan inkomsten. Dit wordt opgevangen door het begrotingsoverschot wat de afgelopen jaren ontstaan is. Door een aantal andere maatregelen is er de komende jaren geen structureel begrotingsoverschot. Wel is het de bedoeling om niet in de rode financiële cijfers te belanden.
De zondagsopenstelling in Zuidplas blijft onveranderd. De VVD had in haar verkiezingsprogramma een verbreding van deze openstelling staan. ChristenUnie-SGP had in haar programma juist een afschaffing van de zondagsopenstelling staan. Uiteindelijk hebben de onderhandelaars besloten om als compromis de huidige openstelling, iedere zondag vanaf 12:00 uur, te behouden. “Een typische CDA oplossing”, aldus Jan Hordijk (VVD).
Verder stijgt de OZB de komende jaren niet meer dan de inflatiecorrectie. Ook vindt de coalitie het thema “Veiligheid” de komende jaren erg belangrijk. Zo blijft de coalitie lobbyen voor meer wijkagenten in Zuidplas. Als doel heeft de coalitie om aan de landelijke norm van 5.000 inwoners per wijkagent te komen. Ook wil de coalitie dat de bestaande politiepost in Nieuwerkerk behouden blijft. Tot slot vinden de drie partijen het belangrijk dat de wijkagenten in ieder dorp een spreekuur met inwoners houden.
Op het gebied van de openbare ruimte willen de partijen dat er meer budget beschikbaar komt voor het onderhoud van bijvoorbeeld groen en wegen. Ook moet de gemeente de komende jaren prioriteit geven aan ergernissen onder inwoners zoals onkruid, hondenpoep en zwerfafval.
Op het gebied van sport vinden de partijen het vooral belangrijk is dat er voldoende ruimte is voor sport. Dit betekent niet dat er automatisch bijgebouwd hoeft te worden. Er wordt onderzocht in hoeverre de capaciteit van sportvoorzieningen voldoet in Zuidplas. Hierbij geven de partijen aan dat niet ieder dorp in Zuidplas hetzelfde sportaanbod hoeft te hebben. Op het gebied van cultuur wil de coalitie het cultureel erfgoed in Zuidplas behouden. Het cultureel erfgoed bestaat volgens de partijen uit monumenten, kunst, erfgoed, muziek, literatuur, historisch besef en evenementen. Het behoud van cultureel erfgoed gebeurt niet tegen elke prijs. De partijen willen rekening houden met de mogelijkheden die de gemeente heeft binnen de bestaande budgetten. Wel wordt er gekeken naar andere subsidies vanuit het rijk, de provincie en andere fondsen.
Op het gebied van onderwijs vinden de partijen het belangrijk dat ieder kind in zijn of haar eigen omgeving onderwijs kan volgen. De partijen willen het onderwijsaanbod laten meegroeien met de dorpen in Zuidplas. Ook moeten onderwijsruimtes zo goed mogelijk benut worden. De partijen willen graag een volledig voortgezet onderwijs in Zuidplas. Zodra er wordt voldaan aan de leerlingennorm in Zuidplas wordt het onderzoek naar de haalbaarheid weer opgepakt met de schoolbesturen.
Op het gebied van Economie wil de coalitie graag dat ondernemers in Zuidplas voorrang krijgen bij opdrachten voor de gemeente voor zover dit mogelijk is binnen de aanbestedingswet- en regelgeving. Ook moeten ondernemers altijd snel een duidelijk antwoord ontvangen, ook als het antwoord “nee” is.
Ook op het gebied van duurzaamheid zijn afspraken gemaakt in het coalitie akkoord. Zo komen er, vanwege landschappelijke overwegingen, geen windmolens in Zuidplas. Wel moeten ontwikkelingen zoals gasloos bouwen aangejaagd worden. Ook benadrukken de drie partijen niet met hypes op energiegebied te willen meedoen. De partijen vinden het erg belangrijk dat bij duurzaamheid er ook goed moet worden gekeken naar de betaalbaarheid en de maatschappelijke kosten en baten.
Het volledige coalitieakkoord is hier te lezen.