8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Dramacoach Esther: inspireren en doceren

Op alle basisscholen in Zuidplas kennen ze haar. Maar ook op honderden scholen buiten Zuidplas: dramacoach Esther Erdtsieck-Blaaser. Klein van stuk, maar je loopt haar niet snel voorbij.

Esther (39) was al kort na haar geboorte op het toneel. Als dochter van cabaretier, acteur en schrijver Jan Blaaser,  was ze in haar wieg te zien in een TV-serie. Toneel zit eigenlijk in de genen van haar familie: “Veel ooms, tantes, nichten en neven zijn actief in de artiestenwereld, zowel voor als achter de schermen”.

Als klein kind wilde ze vooral de uitvoerende kant van toneel meemaken. Zo zat ze op balletles en deed ze mee aan kindermusicals. Toen ze opgroeide moest ze kiezen welke opleiding ze wilde volgen. Duidelijk was, dat dit sowieso met de toneelwereld te maken zou hebben. Ze schreef zich in voor de Academie voor de Kleinkunst, waarvoor ze auditie mocht komen doen. Als 1 van de laatste 50 uitverkorenen werd ze uitgenodigd. In afwachting van die uitnodiging had ze zich inmiddels ook ingeschreven bij de docentenopleiding, als 2e keus.

“Eigenlijk kun je alleen tussen de vakanties door lesgeven, en dan kun je bijna spreken van seizoenarbeid”

Bij de Academie voor de Kleinkunst voelde ze zich niet bepaald als een vis in het water. Ze had het niet naar haar zin, de sfeer was niet fijn. Maar op de docentenopleiding, haar 2e keus dus, vond ze het prachtig! Eigenlijk was lesgeven veel meer haar ding dan zelf optreden. Na afronding van die opleiding is ze gestart als theaterdocent op een jeugdtheaterschool (Hofpleintheater). Ze volgde haar hart en besloot om les te geven aan kinderen.

In 2000 is ze afgestudeerd, en mocht ze als eerstegraads docente dramales geven op basisscholen, middelbare scholen en aan acteurs bij castingbureaus. Dat heeft ze geruime tijd full-time gedaan, maar sinds ze kinderen heeft (2 jongens) heeft ze dat gereduceerd. “Maar dat wil niet zeggen dat ik korte weken maak: ik geef les op basisscholen, en dan heb je te maken met vakanties. Eigenlijk kun je alleen tussen de vakanties door lesgeven, en dan kun je bijna spreken van seizoenarbeid”. In de rustige perioden bereidt ze haar lessen voor, maar in de schoolperiodes draait ze vaak lange weken.

Ze geeft door heel het land lessen als Dramacoach, waarbij vooral de leerkrachten leren hoe ze de kinderen de (verplichte) uren drama en dans kunnen geven. En dat doet ze ook in de gemeente Zuidplas, waar ze woont. “Het zijn veel scholen, en om die allemaal in je eentje te ondersteunen bij de lessen red ik niet. Vandaar dat ik enkele ZZP-collega’s heb die me dan ondersteunen”.

Als Dramacoach is ze actief op de basisscholen met leerlingen en leerkrachten, maar daarnaast doet de Dramacoach veel meer. Esther geeft inspiratie-workshops voor leerkrachten, ze organiseert masterclasses, en ze traint mensen om dramalessen aan kinderen te geven.

Op de vraag, of ze niet héél veel lesmateriaal heeft reageert ze verheugd: ze heeft juist een lesboek geschreven, dat binnenkort wordt uitgegeven. “Het is een lesboek voor iedereen die dramalessen aan kinderen geven, dus niet alleen voor leerkrachten”. Het boek bevat niet alleen theorie voor de leerkrachten, maar vooral heldere instructies, een CD met bij de hoofdstukken aansluitende muziek, en gesproken opdrachten, waarmee de leerkrachten door de stof worden geloodst. Het boek is onderverdeeld voor de verschillende bouwlagen op de basisschool en bevat thema’s, zoals seizoenen, milieu, sport en verkeer. “Bij al die thema’s heb je wel een aansluiting bij andere lesstof, waardoor je diverse lessen kunt combineren”.

“De dramawereld is een kleine wereld”, vervolgt Esther, “we kennen elkaar allemaal. Juist daarom is het zo gemakkelijk om elkaar bij te staan in drukke of juist in rustige tijden”.

“Het was eigenlijk onmogelijk, maar uiteindelijk stond het stuk er wel.”

Esther, geboren in Lelystad, verhuisd naar Gouda en uiteindelijk Zuidplas, is naast haar werk voor de scholen actief bij diverse verenigingen en projecten in Zuidplas. Zo kwam ze via via terecht bij Stichting Turf, waar een toneelvoorstelling op de agenda stond. Alleen liep alles niet helemaal op rolletjes, en in een soort paniek werd Esther gevraagd. Haar entree was onvergetelijk: “Ik ben heel aardig, maar daar heb ik nu even geen tijd voor”. “Het was eigenlijk onmogelijk, maar we hebben elkaar gestimuleerd, we zijn er keihard tegenaan gegaan. En uiteindelijk stond het stuk er wel.”. Vanaf die voorstelling is ze steeds gevraagd als regisseuse: De ingebeelde zieke, Minoes, Lang Leve de Koningin, Ali Baba, Dochter van de Boevenkoning, en de laatste voorstelling van afgelopen seizoen: Scrooge.

Momenteel is Esther bezig met de voorbereidingen voor de musical Midzomerdagdroom, waarvoor de audities binnenkort starten. Voor het verhaal leest Esther diverse versies van het verhaal, om er uiteindelijk toch een eigen versie van te maken. “Bij de audities kijken we naar wat iemand kan, of wat voor type het is. En als dat past bij een karakter laat ik dat eerst op me inwerken.”. Vervolgens gaat ze per personage kijken of ze daar een karakter met vaak specifieke eigenschappen van kan ‘maken’. Daarna gaat ze voor die personages scripts schrijven. Zo blijft het verhaal in tact, maar zijn de scenes afgestemd op de personages.

Bij de productie van Midzomerdagdroom is Esther gevraagd om uitvoerend producent te worden, in plaats van ‘slechts’ regisseur. “Dat betekent, dat ik niet alleen moet zorgen dat iedereen zijn of haar rol speelt zoals dat bedoeld is, maar ook dat alle andere zaken, waarvan men vaak niet weet dat het er is, geregeld zijn. Denk aan geluid, decorstukken. Eigenlijk deed ik dat altijd al, maar nu hoort het bij mijn taak”. Midzomerdagdroom, een musical op Ibiza met foute zomerhits, wordt gerepeteerd vanaf november, en wordt in juni in Theater Swanla in Zevenhuizen opgevoerd.

Esther laat nog even haar boekje zien, waarbij ze trots enkele foto’s van ‘haar’ kinderen laat zien. Deze kinderen hebben meegeholpen bij het maken van dit boek, daar ben ik erg trots op. “Dit is het eerste boek dat ik over dramales gemaakt heb, maar zeker niet het laatste”. Het boek komt op 13 september in omloop. “Maar er liggen er nu al tientallen klaar voor verzending!”, vertelt ze met een tevreden dramagrijns op haar gezicht.

Advertentie