8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Nieuwe winkelvisie maakt Lidl in Zuidplas bijna onmogelijk

De nieuwe detailhandel visie van Zuidplas die deze week naar de gemeenteraad is gestuurd maakt de vestiging van een Lidl bijna onmogelijk. Volgens de voorgestelde visie moet een discounter alleen gefaciliteerd worden in bestaande winkelgebieden. De visie sluit aan bij provinciaal beleid uit 2014 waarin dit ook wordt gesteld. Als de gemeenteraad akkoord zou gaan met het stuk wordt het in de praktijk bijna onmogelijk om een nieuwe supermarkt in Zuidplas te openen. De plannen van de Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen worden dan erg lastig te realiseren.

De Lidl is al meer dan twee jaar bezig om in de wijk Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel een nieuwe winkel te bouwen maar lijkt de moed te hebben opgegeven vanwege de beperkte ruimte. Een bestemmingsplan opstellen is in meer dan twee jaar tijd niet gelukt. Ook in andere winkelgebieden zoals in Zevenhuizen is op dit moment geen ruimte voor een nieuwe grote supermarkt. Enige uitzondering die de detailhandel visie maakt zijn mogelijkheden die ontstaan bij grote nieuwbouwplannen in de Zuidplaspolder.

De gemeentelijke nota lijkt niet afgestemd met een nieuwe visie die bij de provincie Zuid-Holland in de maak is. Deze visie werd vorige week openbaar gemaakt en wil het mogelijk maken onder voorwaarde een nieuwe supermarkt net buiten bestaande winkelcentra te openen. Een voorwaarde die genoemd wordt is het gebruik aan ruimte in bestaande winkelcentra.

De detailhandel visie van Zuidplas is opgesteld in samenspraak met winkeliers in Zuidplas. Tijdens vijf avonden is de afgelopen maanden gesproken over wat belangrijk is om de huidige winkelgebieden werkbaar te houden. De input van de belangengroep rond het voormalige Rabobank gebouw in Dorrestein is ter zijde geschoven omdat de gemeenteraad in 2015 al akkoord is gegaan met een Lidl op die plaats. In het stuk wordt niet duidelijk hoe de belangen van consumenten en inwoners zijn meegenomen.

Of de visie daadwerkelijk beleid wordt hangt af van de gemeenteraad. Op 19 september staat de nota voor de eerste keer op de agenda van de raad.

Advertentie