8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Definitief geen monumentenstatus voor Snelle Sluis bij Moordrecht

Het historische deel van de Snelle Sluis bij Moordrecht wordt geen gemeentelijk monument. Een motie om de sluis alsnog tot monument uit te roepen haalde het niet in de gemeenteraad van Zuidplas. De fractie van ChristenUnie – SGP diende dinsdag 19 september een motie in om de sluis per direct tot gemeentelijk monument te bestempelen. Reden is de voorgenomen sloop van de sluis tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel.
Bij stemming bleek dat elf raadsleden voor een monumenten status waren om zo de aanstaande sloop te voorkomen. De voorstanders van de monumentenstatus willen de eigen advies commissie volgen die tot twee keer toe concludeerde dat de Snelle Sluis aan alle eisen voldoet om een gemeentelijk monument te zijn.

Naast de indieners waren ook CDA en de lokale eenmansfractie van NEZ voor de motie. Paul van Drenth (NEZ) noemde de Laurenskerk in Rotterdam als voorbeeld van een monument dat bijna gesloopt was maar nu het mooiste monument is. De VVD zat er totaal anders in en bleef bij het standpunt dat er geen euro naar het behoud van monumenten mag gaan. Ook niet om een juridische procedure te betalen die zeer goed mogelijk is als Zuidplas de sluis zou benoemen tot gemeentelijk monument. De fractie van D66 wilde dat Zuidplas nogmaals een brief met oproep tot behoud naar het Hoogheemraadschap zou sturen. PvdA-GroenLinks wilde de motie ook niet steunen omdat de Raad van Zuidplas niet met geld over de brug komt. Dan kun je ook niet iemand anders met het probleem opzadelen was de redenatie.

Het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard beslist op 27 september over de sloop plannen. Het besluit lijkt in die vergadering een formaliteit te worden.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg