8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

College bevestigt gerucht: Lidl kijkt naar locatie autowasstraat Europalaan

De Lidl kijkt naar een alternatieve locatie voor een nieuwe supermarkt. Het gaat om het terrein langs de Europalaan waar vroeger het transportbedrijf van de Graaff zat en nu een autowasstraat is gevestigd. Dat wordt bevestigd in de antwoorden van het college van B&W van Zuidplas op vragen van de VVD. De Lidl blijkt een grotere supermarkt te willen bouwen dan mogelijk is op de plaats van het Rabopand in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In 2015 kreeg de Lidl toestemming om onder voorwaarden een supermarkt te bouwen op de locatie van het oude Rabobankpand aan de J.A. Beijerickstraat in Nieuwerkerk. Ruim twee jaar na dit principebesluit is er nog steeds geen plan en heeft de Lidl ook een anterieure overeenkomst met de gemeente niet ondertekend. Tijdens de discussie in de gemeenteraad in 2015 ging het ook over vierkante meters. De vraag was toen of de entree ook bij het winkeloppervlak hoort. De Lidl wilde dit niet om zo vierkante meters te winnen maar de meerderheid van de gemeenteraad wel. Op dat moment was al duidelijk dat de locatie in de wijk Dorrestein erg krap is voor de plannen van Lidl.

Op 19 september dit jaar was het pand volgens het kadaster nog steeds van de Rabobank. Het college bevestigt in de antwoorden ook dat er plannen worden gemaakt voor een gezondheidscentrum op de Rabolocatie. Ontwikkelaar Stebru is met een dergelijk plan bezig en zou in overleg zijn met omwonenden hierover. Boven het gezondheidscentrum zouden dan appartementen moeten komen. Dezelfde ontwikkelaar is begin dit jaar ook eigenaar geworden van het autowascentrum aan de Europalaan waar Lidl zijn oog op heeft laten vallen. Het college zegt ook een alternatief plan voor de Rabolocatie te willen beoordelen op haalbaarheid.

Zowel de provincie als het college van Zuidplas zien weinig in de alternatieve locatie die de Lidl nu op het oog heeft. Dat blijkt ook uit antwoorden op vragen van D66. Wanneer de Lidl op de nieuwe ruime locatie een supermarkt zou beginnen betekent dit zeer waarschijnlijk het einde van een kleinere supermarkt elders in het dorp. Wanneer een supermarkt wegvalt in een winkelcentrum krijgen andere winkels het ook vaak moeilijk met veel leegstand tot gevolg is de redenering.

Uit de antwoorden op de vragen van de VVD en D66 valt eigenlijk op te maken dat het hele dossier rond de Lidl muurvast zit. Veel inwoners willen een goedkope supermarkt. De Lidl en ook Aldi willen graag maar dan wel een grote supermarkt maar zowel de provincie als gemeente zien dat niet zitten omdat het grote gevolgen zou hebben voor die overige winkelcentra in de gemeente. De provincie denkt wel na over iets minder streng beleid voor supermarkten. Dit zou april volgend jaar in moeten gaan. Maar het gaat dan om dorpen waar helemaal geen supermarkt meer is. Dus het nieuwe provinciale beleid zou geen gevolgen hebben voor de situatie in Nieuwerkerk en ook Zevenhuizen.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg