8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

U mag kiezen: sporten of bewegen?

De dames, die het team ‘Sport en Bewegen’ van de gemeente vormen, maakt het niet uit. Hun doel is om de inwoners van de gemeente in beweging te krijgen.

Debbie van den Bos, Miranda van de Stadt en Gabriëlle Matarazzi zijn volop bezig om inwoners van de gemeente Zuidplas actief te krijgen en te houden

Enkele jaren geleden is het begonnen met de start van een ‘combinatie functionaris’: iemand die werkt bij de gemeente en contact heeft met alle instanties op sportgebied, zoals scholen en sportclubs, en zich inzet om sport te promoten. Bij de start van deze afdeling werd slechts op 2 van de 16 scholen door de combinatiefunctionaris sportles gegeven, terwijl de combinatiefunctionaris vanuit het rijk is aangesteld om álle inwoners van de gemeente te activeren. De activiteiten zijn toen uitgebreid: ze hebben zich niet beperkt tot de scholen, maar ook zijn activiteiten ontplooid die voor meerdere doelgroepen bereikbaar werden. Hierbij werd het belangrijk om mensen tot ‘bewegen’ aan te zetten, en sport is daarvoor een mooi middel.

Eén van de activiteiten die door het team wordt georganiseerd is BRAVO!: BRede Activiteiten Voor Ouderen. Gabriëlle coördineert dit gedeelte. Verenigingen en ouderenbonden kunnen activiteiten opgeven. Deze activiteiten worden verzameld en gepubliceerd in een boekje. Dit boekje is af te halen bij het gemeentehuis en diverse distributiepunten of te downloaden via de gemeentepagina. Voor komend seizoen wordt bekeken of de activiteiten weer via papieren post aangekondigd  moeten worden. Dit heeft vooral te maken met de doelgroep die zich aanmeldt.

Ook de organisatie van de G-Olympics wordt gecoördineerd door dit team. Hierbij kunnen de deelnemers, die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, aan diverse sportieve activiteiten meedoen. Bij elke tak van sport zijn begeleiders aanwezig, die de regels uitleggen of alles een keer voordoen. Deze begeleiders kunnen sportleraren (m/v) zijn, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligers van een lokale sportvereniging die hieraan medewerking verlenen. Een eerste vereniging uit Moordrecht heeft naar aanleiding van de G-Olympics een zogenaamde G-tak opgezet: inmiddels organiseren ze 2 uren, speciaal gericht op mensen met een beperking.

Op middelbare scholen wordt schooljudo georganiseerd. Hoewel het woord doet vermoeden dat het om judolessen op school gaat, bestrijken deze lessen veel meer dan jezelf fysiek kunnen verweren: respect, weerbaarheid, pestprotocollen, zelfvertrouwen en samenwerken zijn hier de kernwoorden. Het is breder dan een gewone judoles: ook de leerkrachten worden hierbij ingezet.

Vele andere activiteiten, door het team Sport en Bewegen gecoördineerd, passeren de revue: schoolsportweken, Jeugdvakantieweek, Brains+, Watersportief, Sport4work, Fit, Veilig en Valbreken.

Op 2 oktober wordt in de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel een Sportcongres gehouden ter ondersteuning voor verenigingen. Hierin wordt o.a. een toneelstuk gespeeld, waarin menig vrijwilliger punten zal herkennen binnen zijn of haar eigen (sport)vereniging. Tijdens dit congres wordt gekeken hoe sportverenigingen een positief sportklimaat kunnen creëren.

Het is duidelijk: de dames van het team Sport en Bewegen zien sport niet alleen als middel om fysiek gezond te blijven, maar vooral om de sociale cohesie te vergroten.

Voor meer informatie of voor het geven van tips is het team bereikbaar via e-mailadres sportenbewegen@zuidplas.nl.

Advertentie