8.5 C
New York
donderdag 8 december 2022

Agenda #raadzuidplas met besluit van ruim half miljard niet in krant aangekondigd

Door een fout is de agenda van de gemeenteraadsvergadering van Zuidplas niet aangekondigd op de gemeentelijke pagina in Hart van Holland deze week. De vergadering wordt dinsdag 19 december gehouden en had afgelopen woensdag in de krant moeten staan. Het is mogelijk dat de gemeenteraad tijdens de vergadering het duurste besluit neemt sinds het ontstaan van de gemeente. De gemeente heeft in een e-mail aan de lokale media gevraagd alsnog online de raadsvergadering onder de aandacht te brengen.

Op de raadsagenda staan plannen voor de bouw van duizenden woningen in de Zuidplaspolder. Met de bouw van de wijk is in alle scenario’s meer dan een half miljard euro gemoeid. In alle gevallen weet de gemeente nu al dat de bouw een miljoenen tekort zal opleveren. Bij de bouw van het grootste aantal woningen gaat het om een tekort van 8 miljoen euro. Tijdens een vorige vergadering vond de meerderheid van de raad dit aantal van 17.000 woningen veel te groot.

In verschillende andere scenario’s wordt een tekort berekend van tientallen miljoenen tot bijna 100 miljoen wanneer er 8.000 woningen gebouwd zouden worden. De voorkeursoptie van de raad om 4.000 woningen in de polder te bouwen gaat een tekort van 64 miljoen opleveren zo is in de stukken te lezen.

Helemaal niet in de polder bouwen gaat de gemeente ook veel geld kosten. De gemeente heeft voor zo’n 70 miljoen aan grond in bezit en in de grondbank van de provincie Zuid-Holland, Rotterdam, Zuidplas, Gouda en Waddinxveen zit ook voor zo’n 300 miljoen aan grond. Daarnaast bezitten private investeerders ook voor honderden miljoenen aan grond in de Zuidplaspolder. Wanneer de grond niet gebruikt wordt voor bouwplannen zal de grond veel minder opbrengen. Hoeveel dit de gemeente Zuidplas zou gaan kosten wordt niet duidelijk in de openbare stukken.

De complete agenda van de raadsvergadering is met alle stukken online te vinden via deze link. Tijdens de vergadering staan ook nog een aantal andere onderwerpen op de agenda. Het is overigens de laatste raadsvergadering in het huidige gemeentehuis. Volgend jaar moet het bijna 30-jarige gebouw gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw.

Advertentie