8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Raad neemt in achterkamer besluit over woningbouw in Zuidplaspolder

De gemeenteraad van Zuidplas heeft dinsdag 19 december een besluit genomen over wat men wil met de Zuidplaspolder. Het raadsbesluit volgde op een discussie in een vergaderkamertje tijdens een lange schorsing van de raadsvergadering. Tijdens de openbare vergadering kwamen de verschillende fracties niet tot elkaar waarna de vlucht naar de besloten ruimte werd genomen.

Tijdens de schorsing hebben vier fracties elkaar gevonden en een amendement in elkaar geklust. Hierbij werd de ondersteuning van de betrokken ambtenaren ingeroepen. In deze aanpassing van het oorspronkelijke raadsvoorstel wordt in grote delen de lijn van D66 en CDA gekozen. Hierdoor ontstond een ruime meerderheid voor een besluit om een verhaal naar de provincie te sturen over wat men wil. Eerder op de avond werd gesproken over een “historische avond” voor de toekomst van Zuidplas.

Zuidplas legt nu bij de provincie een verhaal neer waarbij naast de al 5.000 afgesproken woningen gewerkt moet gaan worden aan een kleiner nieuw dorp in de Zuidplaspolder. De ambitie om even groot qua inwoneraantal als Gouda of Capelle te worden vervalt in het raadsbesluit. In het voorstel wordt niet specifiek gemaakt uit hoeveel woningen dat nieuwe dorp moet bestaan. Gedacht wordt aan een dorp zo groot als Moordrecht met zo’n 4.000 woningen al wil men zich hier niet op vast leggen. Als er vraag is naar meer woningen in de toekomst zou dit aantal kunnen toenemen. De raad wil dat de bestaande vier dorpen een dorpse uitstraling blijven behouden. De dorpen mogen alleen groeien met de eerder genoemde 5.000 woningen.

Een minderheid van de raad bestaande uit de SP, GroenLinks-PvdA en NEZ waren tegen het besluit. Volgens Jan Baas (SP) wordt de Zuidplaspolder met dit besluit verkwanseld. Voor het bouwen van woningen voor starters en ouderen is volgens de tegenstanders voldoende ruimte bij de bestaande dorpen. De ruime meerderheid ziet in het besluit dat Zuidplas de regie pakt om met het woningbouw vraagstuk om te gaan. Er zou geen sprake zijn van het volbouwen van de polder er blijft volgens Claudia Wolff (D66) voldoende ruimte over voor groen.

Of het Vijfde Dorp van Zuidplas realiteit gaat worden zal sterk afhangen van wat de provincie Zuid-Holland wil. De provincie zal moeten reageren op het voorstel van de gemeente Zuidplas. Naast Zuidplas dienen ook andere gemeenten een voorstel in wat ze willen op het gebied van woningbouw.

Advertentie