8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Gemeenteraad spreekt over de toegankelijkheid van bushaltes in Zuidplas

De gemeenteraad van Zuidplas heeft zich dinsdag 5 juni gebogen over een plan om zestien bushaltes in Zuidplas toegankelijker te maken voor minder validen. Een flink aantal bushaltes in Zuidplas is op dit moment nog niet toegankelijk voor deze doelgroep.

Voor de verbetering van de zestien bushaltes ontvangt de gemeente een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. De totale kosten van het plan zijn  € 371.000. Hier draagt de provincie maximaal €160.000 aan bij. De raad reageerde positief op het voorstel dat is opgesteld onder het vorige college. Vanuit de raad klonk wel de wens om te platform gehandicapten Zuidplas en de adviesraad verder te betrekken in het definitieve ontwerp.

Vanuit de ChristenUnie-SGP werd aangedragen dat naast de aanpassingen ook de communicatie voor verbetering vatbaar is. Zo is op dit moment voor inwoners niet duidelijk welke haltes in welke richtingen toegankelijk zijn voor minder validen. D66 maakte zich met name zorgen over het mogelijk wijzigen van OV routes bij een nieuwe aanbesteding. “Worden de aangepaste bushaltes dan niet waardeloos?’’ vroeg raadslid Klovert zich af.

De SP trok de discussie iets breder, zo blijkt er in Moerkapelle geen OV oplaadpunt meer te zijn sinds deze week. Volgens raadslid Rodenburg is de bushalte die in Moerkapelle als toegankelijk wordt aangemerkt helemaal niet zo toegankelijk. Ook vroeg Rodenburg zich af hoe het kan dat de kosten voor de aanpassingen per bushalte zo verschillen.

CDA raadslid Meppelink was langs een aantal locaties met haar zoon gegaan om te kijken. Het CDA raadslid merkte op dat het platform gehandicapten betrokken is geweest bij een schouw in 2016 maar dat dit platform niet betrokken is geweest bij dit ontwerp. Het raadslid riep het college vooral op om ook gebruik te blijven maken van de kennis in dit platform.

VVD raadslid Wiegman noemde niets aan de bushaltes doen geen optie. Wel vroeg Wiegman zich af of de 23.000 euro die de gemiddelde aanpassing kost niet te duur is. Daarnaast vroeg Wiegman zich af of er nog voordelen behaald kunnen worden bij het combineren van de aanpassingen met ander onderhoud.

Wethouder Schuurman gaf aan dat er weinig financiële voordelen zijn te behalen door de combinatie met groot onderhoud doordat de werkzaamheden van andere aard zijn. Schuurman gaf aan dat de 25 haltes die als toegankelijk worden aangemerkt beoordeeld zijn volgens een richtlijn die de provincie hanteert. Wel zijn deze haltes nog niet allemaal perfect volgens de wethouder.

Schuurman gaat op verzoek van de gemeenteraad ook kijken naar de mogelijkheden om de overige bushaltes in Zuidplas toegankelijk te maken. Tijdens een latere raadsvergadering komt het voorstel terug naar de gemeenteraad van Zuidplas.

Advertentie