8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Zuidplas sluit aan bij statiegeld alliantie

De gemeente Zuidplas sluit aan bij de statiegeldalliantie in strijd tegen plastic soep en zwerfafval. Naast veel andere organisaties hebben ook bijna 300 andere gemeenten zich bij deze alliantie aangesloten. De stap van de gemeente Zuidplas is het gevolg van een motie van PvdA/Groenlinks, SP, NEZ en D66 die dinsdag 5 juni werd aangenomen door de gemeenteraad. De aansluiting was ook een wens van het duurzaamheidsplatform Zuidplas. Het nieuwe College van B&W vindt de aangenomen motie dan ook sympathiek en staat er positief tegenover. De aansluiting bij de statiegeldalliantie sluit ook aan bij het coalitie akkoord qua duurzaamheid.

In de Statiegeldalliantie hebben organisaties uit Nederland en België de handen ineen geslagen voor uitbreiding van statiegeld op grote én kleine plastic drankflessen en drankblikjes. Aanleiding is het zwerfafval als hardnekkig probleem én bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, zowel  lokaal, landelijk als wereldwijd.  Statiegeld levert een effectieve en grote bijdrage aan de bestrijding van de ‘plastic soep’ en zwerfafval.

Via de Statiegeldalliantie vragen consumenten- en milieuorganisaties, vakbonden, bedrijven en burgerinitiatieven die zich reeds hebben aangesloten hun regering om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Bijna 300 gemeenten hebben zich inmiddels bij dit initiatief aangesloten of de intentie uitgesproken dat te gaan doen Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken hebben al langer een statiegeldsysteem voor kleine flessen en blikjes. Zij tonen aan dat de aanwezigheid van PET en blik in het zwerfafval sterk is verminderd. Bovendien leidt vermindering van zwerfafval tot lagere kosten in opruimen. Ook is het restafval via een statiegeldsysteem van hogere kwaliteit en daardoor met hogere opbrengst te recyclen.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg