8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

PvdA/Groenlinks ziet ze niet meer vliegen en stelt politieke vragen

De fractie van PvdA/GroenLinks maakt zich zorgen over het voortbestaan van de koolmees in de gemeente Zuidplas. De fractie stelt dat er weinig koolmezen meer zichtbaar zijn en hebben vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Raadslid Jacques Bovens stelt in zijn betoog : “Afgelopen zomer was er een rupsen/ buxusmotten plaag in Zuidplas, waardoor buxushagen en buxusplanten werden aangevreten. Om de rupsen te bestrijden is met middelen gespoten. Vogelliefhebbers hebben geconstateerd, dat er al enkele maanden geen koolmezen in Zuidplas zijn gesignaleerd. Het vermoeden is, dat vele koolmezen vanwege het eten van de rupsen zijn vergiftigd“.  Bovens vraagt of het college er bekend mee is en welke maatregelen de gemeente kan nemen om de koolmezenstand te herstellen.

Vogelfotograaf en kenner Rob Belterman uit Nieuwerkerk is het niet eens met de stelling dat er geen koolmezen meer zijn in Zuidplas :”Er zullen zeker (jonge) koolmezen aan het gif zijn doodgegaan. Er zijn giftige stoffen gevonden in onderzochte vogels, die daar op wijzen. Dus beter geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken voor bestrijding van de buxusmot. Een oplossing van water, groene zeep en spiritus, is ook een goede bestrijder. Ook de droge periode, en daardoor minder insecten, heeft zijn tol geëist bij diverse insecteneters. Maar er zijn zeker nog koolmezen in de Zuidplas, zelfs in mijn eigen kleine tuintje”.

Dat er minder koolmezen te zien zijn kan Belterman wel verklaren : “Na het grootbrengen van de jongen die in de nestkastjes geboren zijn, trekken de vogels weg uit de tuinen en zoeken ze hun voedsel in de zomer in rustige parken en/of natuurterreinen. Zoals de bovenste grafiek van waarneming.nl laat zien, worden er (in de gemeente Zuidplas) in de periode juni t/m september minder koolmezen gezien/gemeld. De aantallen nemen weer toe in oktober, als de meeste mensen weer gaan voeren in hun tuintjes. Misschien dat de komende tuinvogeltelling (26/27 januari 2019) ons meer inzicht geeft in de teruggang van de diverse tuinvogelsoorten.”

Een paar maanden geleden liet het College van B&W in Zuidplas al weten dat de bestrijding van de Buxusmot niet door de gemeente wordt gedaan. Dit bleek uit de beantwoording van vragen van de SP in Zuidplas. In de gemeentelijke plantsoenen zijn namelijke geen buxus is aangeplant.

Mensen die hun tuin vogelvriendelijker willen maken kunnen voor tips terecht bij de vogelbescherming.

 

Advertentie