8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Sep Pouwels trekt zich terug van kieslijst PvdA/GroenLinks

Raadslid Sep Pouwels heeft in een brief laten weten dat zij stopt met de lokale politiek in Zuidplas. Zij staat derde op de kieslijst van PvdA/GroenLinks en heeft daarmee een goede kans om opnieuw verkozen te worden tot raadslid. Het lijkt er op dat Pouwels stopt vanwege gezondheid en gezin.

Vertrek bij de VVD

In 2018 werd Pouwels gekozen als raadslid voor de VVD. Pouwels nam toen een vrijgekomen raadszetel in nadat Jan Hordijk en Daan de Haas wethouder waren geworden. In maart 2021 beklaagde zij zich over de samenwerking binnen de VVD-fractie in een interview voor de Vereniging van Raadsleden. Ze kondigde daarop haar vertrek aan bij de VVD en sloot zich aan bij de fractie van PvdA/GroenLinks.

Kieslijst PvdA/GroenLinks

Nadat Pouwels lid was geworden van GroenLinks, heeft zij zich voor PvdA/GroenLinks kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart a.s. In een brief kondigde Pouwels vandaag aan zich terug te trekken van de kieslijst. Over de aanleiding van haar  vertrek zegt ze; “Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen sta ik op plek 3 op de kandidatenlijst. De afgelopen 3 jaar heb ik geleerd dat je gezondheid het allerbelangrijkst is. Nu luister ik veel meer naar mijn gedachten, lijf en gezin en kies ervoor om me niet weer voor een periode van 4 jaar te committeren aan raadswerk voor GroenLinks. Soms loopt het leven opeens anders dan je zou willen of dan je had verwacht”.

Oude witte mannen

In het interview in 2021 beklaagde Pouwels zich er over dat de VVD-fractie een gesloten clubje van vooral mannen was, waar ze zich geen volwaardig lid van voelde. Recent voegde ze daar aan toe dat de raad voelde als een bejaardensoos van 55+mannen die te veel vrije tijd hebben. Ook in haar afscheidsbrief geeft Pouwels aan meer frisse nieuwe gezichten in de gemeente raad te willen. “Helaas is het op de meeste verkiezingslijsten niet gelukt om een veelbelovende lijst met verrassende nieuwe kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart a.s. te leveren”. Met haar vertrek wil ze daar ruimte voor maken. “Met mijn vertrek wil ik graag een ander met een GroenLinks hart meer ruimte bieden”. Twee zestigers van de PvdA maken echter de meeste kans om haar vrijgekomen plek in te vullen.

Kieswet

Met deze brief verdwijnt Pouwels niet van de kieslijst van PvdA/GroenLinks. De kiesraad zegt hierover: “Na de dag van kandidaatstelling kan een ingediende lijst niet meer op verzoek van partijen of kandidaten worden gewijzigd”. De lijsten zijn op 4 februari formeel ingediend. Als zij verkozen wordt, kan Pouwels haar plek in de gemeenteraad na 16 maart formeel nog wel innemen.

Reactie PvdA/GroenLinks

Fractievoorzitter Martin Damen van PvdA/GroenLinks heeft vanmiddag de onderstaande reactie gegeven:

“Sep Pouwels is een kleurrijk en warm betrokken lid van de fractie PvdA/GroenLinks. Wanneer persoonlijke omstandigheden die je eigen welzijn en van je gezin raken dan is de keuze niet anders dan dat je dingen waaronder het raadslidmaatschap, wat een intensieve baan is, moet neerleggen. We vinden het vooral voor Sep vervelend dat haar dit overkomt. We zullen warme banden met haar blijven houden en haar frisse en soms wat tegendraadse geluid gaan missen”.

 

Advertentie