8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Raadslid splitst zich af van VVD in Zuidplas en neemt zetel mee

Raadslid Sep Pouwels vertrekt per direct uit de VVD-fractie in de gemeenteraad van Zuidplas. Pouwels neemt haar zetel mee naar een andere partij in de gemeenteraad. Dat blijkt uit een persbericht van de VVD op maandagavond 6 april.

Onlangs werd duidelijk dat Pouwels en de resterende VVD-fractie niet goed met elkaar door één deur konden. In een interview over diversiteit voor de vereniging van Raadsleden was Pouwels bijzonder kritisch op met name de manier van omgang binnen de lokale VVD fractie:

“De fractie was een gesloten clubje van vooral oudere mannen en een enkele vrouw. Ik was de eerste niet-westerse allochtoon in de fractie, en misschien zelfs in de raad. […] Hoewel ik met meer fractiegenoten een betere band heb gekregen, voel ik me nog steeds niet altijd volwaardig in de fractie. Als ik een idee heb, word ik vaak overruled.
Mijn inbreng wordt zo vaak herzien dat ik mezelf er niet meer in herken. Ik heb wel eens gedacht dat sommige fractiegenoten zich afvroegen waarom ik als nieuwkomer ambitie durfde te hebben? Heeft het met mijn achtergrond te maken? Of is het mijn persoonlijkheid? Of toch het glazen plafond?”

Het interview zorgde achter de schermen voor de nodige reacties binnen de lokale politiek. Na publicatie van het interview kwam Ferry van Wijnen, fractievoorzitter van de VVD, al snel met een reactie.
“Het bestuur is al geruime tijd op de hoogte van de moeizame samenwerking tussen Sep Pouwels en de overige fractieleden. […] De laatste maanden is met succes door Sep en de fractie gewerkt aan verbetering van de relatie. Dat traject is wat ons betreft nog niet afgerond.”

Het vertrek van Pouwels uit de VVD-fractie is opvallend. In het interview waarin het raadslid de uitspraken deed over de VVD-fractie gaf zij juist aan zich niet te willen afsplitsen:

“Ik wilde me niet afsplitsen, of aan zetelroof doen, ik wilde niet weggepest worden omdat ik anders denk. De VVD is míjn partij.”

Van Wijnen laat namens de resterende VVD-fractie weten dat zij het betreuren dat de VVD hiermee een zetel verliest. De fractie dankt in het persbericht Pouwels voor haar inzet voor de VVD. Pouwels nam op 5 juni 2018 een vrijgekomen raadszetel in nadat Jan Hordijk en Daan de Haas wethouder waren geworden.

Naast kritiek op de VVD-fractie uitte Pouwels ook kritiek op de voltallige gemeenteraad die volgens het interview bestaat uit 19 mannen en 8 vrouwen waarbij Pouwels de enige is met een allochtone achtergrond. Volgens Pouwels worden grappen waar zij zich ongemakkelijk bij voelt binnen de raad niet geschuwd.

Bij welke andere partij in de gemeenteraad Pouwels zich gaat aansluiten na de breuk met de VVD wordt niet genoemd in het VVD-persbericht. Dinsdagochtend 7 april werd naar buiten gebracht dat Pouwels zich aansluit bij de PvdA/GroenLinks fractie in de gemeenteraad van Zuidplas. Pouwels zou lid zijn geworden van GroenLinks.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg