8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Update: Kandidaat-raadslid PVDA-GL wil toch gemeenteraad in voor PVDA-GL

Kandidaat raadslid Sep Pouwels wil toch de gemeenteraad in als de lijst van PvdA-GL genoeg stemmen haalt. Dat blijkt uit een Facebookbericht dat zij op woensdagochtend 16 maart gepubliceerd heeft.

Update 17:00: Na publicatie is dit artikel aangevuld met nieuwe informatie.

Pouwels is sinds 2018 lid van de gemeenteraad. Bij de vorige verkiezingen stond zij op de kieslijst van de VVD. Nadat zij in een interview zich kritisch had uitgelaten over de VVD-fractie is zij overgestapt naar GroenLinks. Pouwels staat op plek 3 van de kieslijst van PvdA-Groenlinks. Eind februari trok Pouwels zich terug als kandidaat. Hierbij leek het erop dat zij dit deed vanwege gezondheid en gezin.

Omdat de kieslijsten al in januari vastgesteld zijn staat Pouwels nog wel op het stembiljet. Pouwels kan daarom volgens de kieswet ervoor kiezen alsnog zitting te nemen in de gemeenteraad.

Uit een door Pouwels doorgestuurde, en later verwijderde, whatsapp-conversatie hebben de andere kandidaten vandaag gehoord dat Pouwels toch wil terugkeren in de gemeenteraad. In de interne conversatie die door Gouwe IJssel Nieuws is ingezien blijkt dat Martin Damen, nu fractievoorzitter en de tweede kandidaat op de kieslijst, niet blij is met de actie van Pouwels. Damen noemt de actie schadelijk in een intern whatsappbericht van de fractie.

In een eerste officiële reactie laat Damen weten dat Pouwels een warm mens en betrokken raadslid is. “Ze staat bij ons op de kieslijst en wanneer zij verkozen wordt is het aan haar of zij haar zetel inneemt. Dit geldt voor alle gekozen raadsleden”. Op de vraag of Damen vind dat Pouwels na de verkiezingen toch onderdeel kan uitmaken van de fractie van PvdA-Groenlinks gaf Damen voor publicatie aan dat hij het wilt houden bij zijn eerdere reactie. Na publicatie van dit artikel heeft Damen aangegeven dat wat hem betreft Pouwels onderdeel kan uitmaken van de PvdA-GroenLinks fractie als zij een zetel inneemt. Hij benadrukt dat er geen (inhoudelijk) conflict is tussen Pouwels en de andere kandidaten op de lijst.

Pouwels wilde voorafgaand aan publicatie, nadat zij het doorgestuurde whatsapp-gesprek had verwijderd, niet reageren. Pouwels gaf aan dat zij morgen met een reactie zou komen. Na publicatie van dit artikel heeft Pouwels aangegeven dat, als zij in de raad komt, zij onderdeel wil (blijven) uitmaken van de fractie van PvdA-Groenlinks.

De actie van Pouwels komt niet geheel onverwacht. Verschillende anonieme bronnen uit de lokale politiek hebben eerder naar Gouwe IJssel Nieuws uitgesproken dat zij een zagen aankomen dat Pouwels alsnog mogelijk een zetel zou innemen na de verkiezingen.

De oorspronkelijke kop van dit artikel was “Vertrokken Kandidaat-raadslid PVDA-GL wil toch gemeenteraad in. Onduidelijk voor welke partij”. Deze kop is na een aanvullende reactie van Martin Damen (fractievoorzitter) aangepast naar “Kandidaat-raadslid PVDA-GL wil toch gemeenteraad in. Kandidaat onduidelijk voor welke partij” omdat deze kop de lading van dit (aangevulde) artikel beter dekt. Het woord “vertrokken” uit de oorspronkelijke kop sloeg op het aangekondigde vertrek uit de politiek van Pouwels.
Na een aanvullende reactie van Sep Pouwels is de kop veranderd naar “Kandidaat-raadslid PVDA-GL wil toch gemeenteraad in voor PVDA-GL”.

Advertentie