Oosteinde na werkzaamheden officieel geopend door wethouder Schuurman

Wethouder Schuurman heeft op 20 december de werkzaamheden aan de Middelweg en Oosteinde afgesloten en het Oosteinde tussen de Oostpolderweg en de recreatieparken in Moordrecht officieel geopend. Dit deed hij door bloembollen te planten samen met Danny, die werkt bij de Schakel in Moordrecht. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond maar voor het aanbrengen van rood asfalt is het te koud en moet het asfalteren wachten tot het voorjaar. Dit rode asfalt komt tussen de Oostpolderweg en het punt op het Oosteinde waar de weg en fietspad gaan splitsen. Dit wordt dan als fietsststraat ingericht waarbij de auto te gast is en de fiets voor gaat.

De start van de projecten startte met een complete afsluiting van de Middelweg, deels in de herfstvakantie. Op de omleidingsroute liep het vast bij de Julianasluis in Gouda en de beloofde verkeersregelaars kwamen later dan gepland, pas nadat een inwoner bij de gemeente de alarmbellen had laten afgaan.

De omleidingsroute voor fietsers kwam pas na een artikel op Gouwe IJssel Nieuws op het laatste moment. Op de sociale media waren inmiddels al vragen gerezen over de geplaatste borden zonder een bericht van de gemeente Zuidplas.  Tijdens de werkzaamheden bleek dat  hekken voor bewoners werden weggehaald wat levensgevaarlijke situaties opleverden. Handhaving van de gemeente Zuidplas heeft hierna ook streng toegezien om dit soort gevaren te voorkomen.

Toch vond een weggebruiker dat de regels niet voor hem waren en de onbekende man heeft een van de verkeersregelaars bij de werkzaamheden bij Moordrecht mishandeld. Het slachtoffer werd bespuwd en uitgescholden. Ook op de sociale media waren best veel klachten over dat fietsers over de dijk moesten, bij eerdere werkzaamheden was er een omleiding via de Oostringdijk. Aanwonenden, bedrijven en organisaties van bijvoorbeeld de Schakel van Gemiva waren wel blij met het goede overleg met gemeente en aannemer, waarbij de dagbesteding bereikbaar bleef voor haar clienten.

Het oude teerhoudende asfalt is geheel verwijderd en de Vermeulen groep heeft dit vervangen voor 750 ton nieuw asfalt. De Vermeulen groep, uit Hazerswoude, heeft zo goed mogelijk haar best gedaan om de werkzaamheden met zo min mogelijk overlast en zo veel mogelijk begeleiding voor bewoners te laten plaatsvinden.

Wethouder Schuurman gaat nog wel het communicatieproces evalueren maar is vooral blij dat de klus binnen de gestelde termijn is afgerond in daardoor is de overlastperiode zo kort mogelijk geweest. “Het is een intense tijd geweest met zowel de werkzaamheden aan de Middelweg als aan het Oosteinde. Ik wil Vermeulen bedanken voor alle inspanningen om het zo snel mogelijk te doen maar ook om de omleidingsroutes veilg te houden want dat heeft ook de nodige hoofdbrekens bezorgd. Het was veel in de publiciteit maar het was ook goed hoe het snel door Vermeulen werd opgepakt.

Gemiva is blij met het stukje extra tuin dat nu vrij komt en waar men de ingezamelde bloembollen geplant kunnen worden. Gemiva riep op dat men nog steeds bloembollen kan gaan schenken voor een tweede kans bij de Schakel.  “We drogen ze en dan gaan ze weer de grond in voor een tweede leven” aldus de begeleider van Gemiva..  Danny werkt bij de Schakel als dagbesteding in de tuin en zorgt voor het planten met narcissen, blauwdruifjes en tulpenbollen. Gemiva wil dit ook in parken gaan doen in Moordrecht eventueel met scholen. Vermeulen schonk ook diverse zakjes met zaad voor jumping green plantjes voor het betere klimaat voor bijen. Na de speeches ging wethouder Schuurman ondanks zijn nette pak en schoenen samen met Danny de modder in om aan de slag gaan en de bollen te planten.