8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Terugblik: “2018 was een bijzonder droog jaar”

Het jaar 2018 verliep erg warm en het was een bijzonder droog jaar. Sinds 2003 was het niet meer zo droog. Dat blijkt uit een terugblik op het jaar 2018 door weerman Leen de Koning uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het jaar 2018 is op de 2e plaats uitgekomen van de warmste jaren sinds in 1901 de officiële waarnemingen zijn begonnen. Het jaar was ook zeer zonnig en het werd het zonnigste jaar ooit sinds 1901. De zon scheen zo’n 2051 uur in onze regio. Het werd een jaar met een aantal records. De gemiddelde uurtemperatuur kwam uit op 12,1 graden. In 2017 was dit 11,5 graden. Ondanks de gemiddelde stijging kwamen enkele maanden onder het langjarig gemiddelde. Het merendeel van de maanden waren relatief warm. Met name de maand mei had een afwijking van +3,3 graden. 

De hoeveelheid neerslag kwam in 2018 uit op totaal 683,2 mm. In 2017 kwam de totale neerslag uit op 1018,4 mm.

De winter was zacht, hoewel we aan het eind van de winter en ook tijdens de eerste dagen van de weerkundige lente met een koude periode te maken kregen. De vorst was net voldoende om voor een ijsvloer te zorgen. Door de krachtige wind was het op open water erg gevaarlijk, maar op een ijsbaan kon toch eind februari en begin maart even veilig worden geschaatst. Op 8 dagen kwam het tot (natte) sneeuw. Op 3 maart werd een sneeuwdek gemeten van 2 cm.

In de lente was maart nog te koud, maar april en mei waren erg warm. De zomermaanden juni, juli en augustus waren erg warm, zonnig en droog, hoewel in augustus alles wat minder extreem was dan in de maanden juni en juli.


De maand juli was nog nooit zo zonnig.

De herfst begon in september met vrijwel normale temperaturen, maar oktober was weer te warm.  Op 13 oktober was het met 25,4 graden nog zomers, een nieuw record. De maand November was vrijwel normaal. Het kwam in deze maand nog net niet tot vorst. December was een natte en sombere maand. De maand was erg zacht met een afwijking van ruim +2 graden. Toch kwam de temperatuur nog enkele malen iets onder nul uit en op twee dagen kwam het tot geringe sneeuwval. De laatste dag van het jaar werd het net aan 10 graden, vorig jaar werd het op deze dag zelfs 13,1 graden.

Op 27 juli werd met 36,3 graden de hoogste waarde van het jaar bereikt. In maart op de 1e dag van die maand werd het -7,6 graden, de laagste waarde in 2018. Overdag bleef dit jaar op 5 dagen de temperatuur ook overdag onder het vriespunt. De Kerstdagen verliepen groen en Eerste Kerstdag was vrij zonnig, de Tweede Kerstdag somber en grijs.

Verder was dit jaar de wind weer opvallend. In januari waren er twee grote stormen. De eerste storm was op 3 januari. De meeste felle storm was op 18 januari, toen we getroffen werden door zeer zware windstoten en veel schade. Het treinverkeer kwam die dag zelfs totaal tot stilstand. Aangezien de zomer grotendeels droog verliep en er niet zoveel buien met zware windstoten voorkwamen, bleef het relatief rustig. De droogte was lange tijd in 2018 een belangrijk onderwerp in de media vanwege de overlast en problemen.

Het totaal aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) kwam uit op 66 tegen 39 dagen vorig jaar. Op 16 dagen werd de tropische grens van 30 graden overschreden. Vorig jaar waren er 6 tropische dagen. Op 30 dagen in het afgelopen jaar kwam, de temperatuur onder het vriespunt. Vorig jaar was dit 27 dagen het geval.

Neerslag viel er dit jaar op 172 dagen. Op 5 dagen in 2018 bleef de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt. De natste dag was 30 april toen er 31,0 mm aan regen in de regenmeter werd opgevangen. Onweer kwam op 11 dagen voor. Hagel viel er op 10 dagen.  De hoogste luchtdruk was op 25 september. De barometer bereikte toen een stand van 1039,7 hPa. Op 3 januari, de dag van de eerste storm, was de luchtdruk maar 983,9 hPa.

Het complete jaaroverzicht met het lokale weer van 2018 staat op de website van de Leen de Koning. Klik dan rechtsboven op “Deze Maand-Jaar”.

Advertentie