Zuidplas mag toch bedrijven laten vestigen aan de Knibbelweg Oost

Knibbelweg

De gemeente Zuidplas mag toch beginnen met het ontwikkelen van een nieuw bedrijventrein aan de oost kant van Zevenhuizen. Zuidplas, de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de regio begraven de strijdbijl. Het gaat om het gebied Knibbelweg Oost in Zevenhuizen en ligt tussen de N219 en de spoorlijn Gouda- Den Haag.

Het gebied zou al eerder ontwikkeld worden maar de provincie stak hier een stokje voor met als gevolg een hoogoplopende ruzie tussen de verschillende overheden. Zuidplas was zelfs van plan naar de rechter te gaan om zo ontwikkeling af te dwingen. De gemeente had namelijk eerder op advies van diezelfde provincie gronden aangekocht. Inmiddels is er een overeenkomst gesloten met de A12 corridor waarin de gemeente Lansingerland, Waddinxveen en Zoetermeer samen werken met de provincie en het bedrijfsleven. Door de ruzie besloot Zuidplas een paar dagen voor een gepland feestje niet mee te doen bij deze samenwerking.

Inmiddels is er onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen op het gebied van logistiek. Op basis hiervan kan Zuidplas beginnen met een gedeeltelijke ontwikkeling van Knibbelweg-Oost. Het gaat om 15 hectare voor grote logistieke bedrijven en een extra stuk van vier hectare voor kleinere uit de gemeente Zuidplas en omgeving. De regio Midden-Holland staat ook achter dit plan zo is te lezen in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas.

Zuidplas gaat de samenwerkingsovereenkomst binnenkort tekenen met de Provincie en de partijen uit de Stuurgroep A12-corridor. De bedrijven Van Uden en Wayland hebben zich al gemeld om als bedrijven ook deel te nemen aan deze samenwerking.

De komende maanden wordt gewerkt aan een bestemmingsplan voor het noordelijke deel van het gebied. Het is de bedoeling dat er een ontsluiting via de N219 wordt aangelegd. Over de bestemming van het meer zuidelijke plangedeelte (grenzend aan Zevenhuizen-zuid) zal pas medio 2019 nadere duidelijkheid ontstaan. De provincie doet de komende tijd onderzoek naar de behoefte aan ruimte voor nieuwe glastuinbouwbedrijven in de regio Greenport-Oostland.